Mostar: Svečano promovirano 630 diplomanata Univerziteta

Vijesti 11. feb 201712:46 > 12:49
Anadolija

U godini kad obilježava četiri decenije postojanja i rada, mostarski Univerzitet "Džemal Bijedić" promovirao je danas 630 diplomanata među kojima je 11 magistara.

Na svečanosti u dvorani “Midhat Hujdur – Hujka”, uručivši diplome ovjerene akademskim zvanjem, rektor Univerziteta Sead Pašić čestitao je svim diplomantima, njihovim roditeljima i profesorima, navodeći kako je samo uručenje diploma najsvečaniji trenutak u ispunjenju misije ove visokoškolske ustanove.

„Ove brojke i ova prepuna dvorana nam najbolje demonstriraju snagu i vitalnost ovog univerziteta i naše društvene zajednice. Za sve diplomante i članove njihovih porodica ovo je izuzetno važan trenutak, ispunjen zadovoljstvom i ponosom. Međutim, današnje uručenje diploma značajno je i za nas, nastavnike, suradnike i sve uposlenike fakulteta i Univerziteta. Ponosni smo što smo izveli još jednu generaciju svršenih studenata bachelora i magistara Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru“, kazao je rektor Pašić.

Anadolija

 Promoviranjem ove kao i svih predhodnih generacija, kako je naglasio, iskazuje se ispunjenje društvene uloge ove visokoškolske ustanove, ali i spremnost da se ostvare svi ciljevi koji su postavljeni pred visoko obrazovanje.

„To su razvijanje i prenošenje znanja, vještina i sposobnosti kroz nastavu i naučnoistraživački rad i razvoj svakog pojedinačnog studenta, ali i društvene zajednice u cjelini“, kazao je Pašić te poželio uspješno novo životno poglavlje svim diplomantima uz nadu da njihove veze nikad neće biti prekunute sa univerzitetom na kojem su se obrazovali.

Poželjevši im je uspješan pronalazak posla u struci za koju su osposobljeni sve ih je pozvao da nastave obrazovanje koje je, kako je naglasio, svima potrebno tijekom čitavog života. Naglasio je i značaj suradnje koju Univerzitet bilježi na međunarodnoj razini već godinama.

Na tom polju imaju nekoliko značajnih projekata. Uspješnu saradnju su ostvarili u projektu razmjene studenata sa turskim univerzitetima kroz Mevlana program. Sve više studenata i nastavnika odlazi na univerzitete izvan BiH, ali sve je više i onih koji iz inostranstva dolaze u Mostar provesti određeno vrijeme.

„Nastojimo da budemo fleksibilni i da tržištu rada ponudimo svake godine neke nove studijske profile“, naglasio je rektor Pašić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija