Ko je sve izbačen iz SDP-a?

Vijesti 13. feb 201708:33 > 13:58
Fena

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovinu kroz svoju historiju pretrpjela je uspone i padove, a iz turbulentnih perioda često su izlazili bez nekih važnih članova koji su - ili odlazili svojom voljom ili bivali isključeni iz članstva partije što i nije bila česta praksa.

Nakon vanrednog kongresa SDP-a 2002. godine, stranku su napustili neki od njenih najviđenijih članova.

Velike kadrovske promjene SDP je pretrpio i 2013. godine kada je osnovana Demokratska fronta. Mnogi ugledni članovi ove partije tada su zadužili članske kartice DF-a čiji je predsjednik postao Željko Komšić, nekada potpredsjednik SDP-a.

A ko je iz stranke izbačen? Ko su bivši članovi Socijaldemokratske stranke koji su potpuno izbrisani iz članstva u stranci?

Posljednji ovakav slučaj zabilježen je prije nekoliko dana kada je vijećnik u Općinskom Vijeću Stari Grad Almedin Miladin isključen zbog, kako je navedeno iz SDP-a, suprotstavljanju stavovima stranke. On je, podsjećamo, na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajevo podržao Abdulaha Skaku za gradonačelnika bosanskohercegovačke prijestolnice kao kandidata SDA i SBB-a.

Zbog neslaganja sa stranačkim rukovodstvom, članstvo je uskraćeno i Ekremu Prošiću, delegatu u Domu naroda Parlamenta Federacije. On je danas član Predsjedništva DF-a.

Nakon neuspješne kandidature za predsjednika SDP-a koncem 2014. godine, ostao je nejasan status Selima Bešlagića u SDP-u, ali kako nam je u telefonskom razgovoru kazao Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a,

”On jeste član partije, ali ne učestvuje u njenim aktivnostima”, kratko je kazao Čengić.

SDP se i nedavno povodom hapšenja bivšeg visokog stranačkog dužnosnika i državnog ministra Damira Hadžića oglasio saopćenje u kojem se poručili da ”Svako treba odgovarati za svoje postupke, bez obzira na to o kome se radi i na kojoj poziciji se nalazi”. On je i dalje član stranke.

Stranku su svojom voljom, podsjećamo, tokom godina napustili Hanka Vajzović, Emir Suljagić, Reuf Bajrović, Dževad Bećirević, Bakir Hadžiomerović, Mirsad Đapo, Slobodan Popović…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.