Forto: Ukinuti Dom naroda, ovlasti dati komisijama

Vijesti 13. feb 201709:08 > 09:11
N1

Edin Forto, zastupnik Naše stranke u Domu naroda Parlamenta FBiH bio je gost Novog dana na N1 u rubrici Press, gdje je komentarisao aktuelnu društveno-političku situaciju u BiH kroz naslove dnevnih novina.

Komentarisao je povećanje naknada sa 600 na 800 KM, kazavši da je najčešće obrazloženje vladajućih struktura to da se naknade izjednačavaju sa nekim drugim nivoom.

Smatra da je to loš i neprihvatljiv argument, te da ako se već treba izjednačavati – potrebna su smanjenja, a ne povećanja naknada, budući da plaće političara idu i preko 4.000 KM.

“Ono što je najsmješnije je činjenica da većina delegata koji žive dalje od 70 kilometara imaju naknadu. Velika većina ne koriste naknadu uopće, a uzmu novac. Na svakoj sjedinici oni kasne, umjesto da dođu dan prije i prenoće. Često ni ne dođu, a njima naknade ni ne trebaju”, kazao je.

“To se i rijetko kontroliše, a inače kontrola u državnim istitucijama je loša – pa kad ne dođete na sjedincu ne snosite posljedice”.

Komentarišući naslove iz dnevnih novina kazao je da je u periodu od 2001. do 2003. godine radio u jednoj firmi koja je radila na procjenu stabilnosti zemalja u razvoju.

Kaže da je jedan od parametara – način na koji se zemlja nosi sa katastrofama.

“Ako prođemo kroz sve ono što se dešavalo, mi kao da nemamo državu. Ljudi se snalaze sami. Naša država ne brine ni za sebe ni za svoje građane”.

Što se zdravstva tiče, i položaja ljekara – Forto kaže da se država nije pobrinula za ljekare, budući da bi se postalo medicinski radnik – potrebne su godine, i da nije čudno što ti kadrovi odlaze iz BiH.

“Hrvatska kao zemlja puno bolje stoji od nas, GDP im je duplo veći, a i njima doktori masovno odlaze. Otvaraju se poslovi u Evropi, koja stari i izdvaja novac za to. Kod nas imamo trend odlaska u Njemačku i zemlje Zaljeva. Mi smo imali specijalnu sjednicu o stanju u zdravstvu, ništa se nije postiglo. To je jedan od dokaza kako se država odnosi prema tome”, kazao je Forto za N1.

“Znate li kakve su plaće doktora u UKCS? Niže od parlamentaraca, a oni moraju pola mjeseca raditi dežure da bi dostigli njihovu plaću. Normalno je da razmišljaju kako da u Njemačkoj zarade svoj novac”.

Forto je komentarisao i reviziju tužbe BiH protiv Srbije, kazavši da je rok od 10 godina istekao, te da je to trebalo biti urađeno – uradilo bi se. Sada se pak samo traži opravdanje, istakao je gostujući u Novom danu.

Nezaobilazna tema bila je i federalizacija.

“Ne znam da li je to treći entitet, razne su varijante došle u javnost. Mnogo se može napraviti i bez trećeg entiteta, možemo napraviti fukncionalnu državu. Možemo ukinuti Dom naroda, koji je skupa institucija – jer dvije komisije mogu štititi nacionalne interese. Imamo ogromne izdatke, a komisije sa istim ovlastima kao Dom naroda mogu štititi ove grupe kojima treba zaštita”, pojasnio je Forto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.