SDP: Momentalno obustaviti isplatu naknada za odvojeni život

Vijesti 13. feb 201714:26 > 14:27
sdp.ba

Elvir Karajbić, šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, zajedno sa Anerom Žuljevićem, delegatom SDP BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, uputili su u parlamentarnu proceduru prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.

Suština predloženih izmjena Zakona je da se omogući momentalno obustavljanje isplata naknada za odvojeni život i smještaja u mjestu rada svim ministrima, zastupnicima, delegatima, predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, kao i savjetnicima imenovanim u ove institucije, saopšteno je iz SDP-a.

Obustava ovih naknada trajala bi sve dok prosječna plaća u FBiH ne dostigne iznos od 1.200 KM. Također, izmjenama Zakona predviđa se i vezanje iznosa ovih naknada za iznos osnovice za obračun plaća u skladu sa ovim Zakonom, koja u ovom trenutku iznosi 315 KM i to na način da ove naknade ne smiju biti više od ovog iznosa, kada i ako ponovo budu isplaćivane”, navode iz SDP-a..

Socijaldemokratska partija BiH pozvala je sve zastupnice i zastupnike u Parlamentu FBiH da podrže ove zakonske izmjene, jer je krajnje vrijeme da se prekine višegodišnja praksa stalnog uvećavanja iznosa ovih naknada, kako navode, od strane SDA i HDZ.

“Usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Zakona o plaćama u organima vlasti FBiH ostvarile bi se uštede od minimalno milion KM na godišnjem nivou”, stoji u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.