Zašto je direktor IDDEEA-e podnio ostavku?

Vijesti 15. feb 201718:42 > 19:10
N1

Direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Edim Nesimi podnio je ostavku zbog zdravstvenih problema. U medijima su se pojavile špekulacije da je stvarni razlog za Nesimijevu ostavku problem s pasošima, jer ugovor o isporuci pasoških knjižica sa Muhlbauerom ističe 21. marta, a novi isporučilac nije izabran.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović ponovio je da su zdravstveni problemi osnovni razlog ostavke Edima Nesimija. Njima je pogodovao stres što nije iznenađenje obzirom na probleme s kojima se IDDEEA-a pokušavala izboriti proteklih mjeseci. Sa sadašnjim dobavljačem, banjalučkom firmom Muhlbauer, 21. marta prestaje da važi okvirni sporazum za nabavku pasoških knjižica. Nova firma nije izabrana, jer su oba tendera koja su raspisana prošle godine, poništena.

Iz IDDEEA-e su apelirali na Vijeće ministara BiH da donesu izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama koje bi bile upućene u Parlament BiH po hitnoj proceduri kako bi se produžio angažman sa Muhlbauerom do konačnog rješenja. Kako sada stvari stoje, to će biti nemoguće uraditi.

Naime, kako nam je danas potvrđeno u Ministarstvu civilnih poslova BiH, izmjene Zakona bile bi protivne evropskoj praksi.

“Kada smo otvorili tu temu sa Agencijom za javne nabavke, oni su kazali da bi imali ozbiljne primjedbe od Evropske unije i Evropske komisije i onda smo se opredjelili da pokušamo iznaći druga rješenja. Znači, izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u ovom momentu uošte nije opcija”, tvrdi Osmanović.

Posljednji tender za nabavku pasoških knjižica propao je jer je Ured za razmatranje žalbi uvažio prigovor o ograničenoj konkurentnosti jednog od ponuđača. Njemačko-banjalučka firma Muhlbauer jedina je zapravo mogla da ispoštuje uslove tenderske dokumentacije zbog čega je godinama dobijala posao izrade identifikacionih dokumenata. Da bi se slično moglo desiti, mjesecima je upozoravao upravo Edim Nesimi, danas direktor u ostavci, koji je sporne ugovore naslijedio.

“Preferiranje postojeće tehnologije koja se trenutno primjenuje kod nas, sprečava konkurentnost. Ima diskriminatorsku osnovu, a suština Zakona o javnim nabavkama upravo počiva na konkurentnosti. Postojeći način koji se sada koristi u izradi pasoškh knjižica podrazumijeva da je ta tehnologija isključivo vezana za kompanije koje imaju sjedište na teritoriji BiH, konkretnije Banjaluke, gdje već postoji”, kazao je ranije Nesimi.

“Vi znate da je bivši direktor IDDEEA-e, Siniša Macan, pod istragom zbog sklapanja ugovora sa Muhlbauerom. Cjelokupna situcija je danas pod istragom nadležnih istražnih organa. Na nama je da, u skladu sa zakonom, obezbijedimo da poslije 21. marta građani imaju pasoše”, upozorio je Osmanović.

Jedno od mogućih rješenja je skraćeni tenderski postupak sa ugovorom na godinu dana sa ukupno deset posto ranije ugovorenih knjižica, što bi ostavilo dovoljno vremena da se odabere firma prema novom pravilniku koji bi uvažio žalbe. Obzirom da bi skraćeni postupak bio proveden po pravilima koje su bili predmet žalbe, iz Ministarstva su kazali da bi ovaj put tender bio označan od posebnog značaja za državu. Po toj osnovi tvrde, Ured za žalbe ne bi mogao reagirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.