Košarac: Izetbegović pravi unutrašnje i regionalne krize

Vijesti 16. feb 201709:42 > 10:05
N1

U Sarajevu bi danas trebala biti održana sjednica Parlamentarne skupštine BiH, ali je održavanje dovedeno u pitanje zbog najave revizije tužbe BiH protiv Srbije. Kako sada stvari stoje, predstavnici stranaka iz RS će bojkotovati sjednicu.

Niko od nas iz Republike Srpske sjednicu nije nazvao neustavnom. Mi primjećujemo neustavno djelovanje Bakira Izetbegovića i izvjesno je i tačno da bošnjački političari izlaze iz institucionalnih djelovanja. Tražimo da se priča o reviziji tužbe otvori u Predsjedništvu BiH“, rekao je Košarac za N1 i dodao da Bakir Izetbegović izbjegava ustavnu ulogu BiH.

“Za nas je to neprihvatljivo, ali prepoznajemo namjeru Izetbegovića da donese odluku izvan institucija BIH. Mi želimo štiti ustav”, kazao je Košarac.

Na pitanje da li je ovo svojevrsni uvod u političku krizu, gost Novog dana je kazao da to pitanje treba postaviti bošnjačkom članu Predsjedništva BiH.

Sutra je sastanak koji je zakazao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odnosno savjetovanje o opravdanosti eventualnog postupka revizije. Ukoliko se odluči da će BiH pokreuti reviziju tužbe, kako će se zastupnici iz RS ponašati?

Vidljivo je da postoji previše zamjena teza. BiH nije zemlja samo Bošnjaka. U njoj žive i Hrvati i Srbi i legitimno zastupamo svoje interese. Ovo ne može biti zemlja po mjeri jednog naroda. Imamo različite poglede na rat iz perioda 1992.-1995. Za nas je osnovni krivac Alija Izetbegović. Mi smatramo da je on ratni zločinac. Ali, ne treba na temelju emocija građana otvarati takva pitanja koja neće doprinijeti boljem stanju u BiH“, izjavio je za N1 Staša Košarac.

On smatra da se želi uvesti model da Bošnjaci donose odluke u ime BiH.

Bilo kakvo preglasavanje u BiH nije donijelo ništa dobro građaniam BiH. Treba razvijati dijalog, težiti boljim rješenjima, ali na temelju izraženih stavova predstavnika konstitutivnih naroda“, mišljenja je zastupnik u PD Parlamentarne skupštine BiH.

Ponovio je da se jučer tražilo prolongiranje sjednice Predstavničkom doma PS BiH.

Nije riječ o bojkotu. Prolongiranje se tražilo dok se pitanje antiustavnog djelovanja od strane Izetbegovića ne riješi.”

Na pitanje da li smatra da žrtve zaslužuju satisfakciju, Košarac je kazao da su u BiH stradala sva tri naroda te da svi koji su počinili zločine trebaju odgovarati.

Da bismo se posvetili važnijim pitanjima, mnogo hrabrosti i političke volje treba među bošnjačkim predstavnicima da kažu da je stradao i srpski i hrvatski narod. To je pravi momenat da se izoluje politika. Politika veoma često i previše subjektivno iznosi mišljenja. Treba težiti da se ovo nikome i nikada ne desi. Rat je unazadio sve građane BiH.”

Nakon što je kazao da je Alija Izetbegović za njega ratni zločinac, Košarac je iznio teške tvrdnje i na račun bošnjačke politike.

Kako je moguće da niko nije odgovarao za stradanje Srba u srebreničkom kraju, da niko nije procesuiran. Očigledno da i dalje bošnjačka politika ima itekako inkorporirane ljude u Sudu i Tužilašvu BiH, a to vrijeđa. 20 godina govorimo o tome da pravosudne institucije na adekvatan način ne pristupaju svakom predmetu ratnog zločina. Politika treba biti izolovana iz predmeta ratnih zločina.”

Košarac je kazao da su naredne godine izbori, te da su se strukture oko Bakira Izetbegovića morale motivisati.

Osim što pravi unutrašnje probleme, on pravi i regionalne probleme. On je uzrok regionalnih problema. Namjere su bile takve kakve jesu i želi se pričati o uzavrelim temama u BiH i regionu, a ne želi o evropskim integracijama.”

Košarac je kazao da predstavnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas neće prisustvovati sjednici.

Politički predstavnici stranaka iz RS su tražili prolongiranje sjednice u narednih 7-10 dana, ali smo preglasani.

On je kazao ako se pokrene revizija tužbe BiH protiv Srbije, onda je riječ o neustavnom djelovanju i pokušaju privatizacije BiH od strane Bakira Izetbegovića.

To govori da se ne slažemo ni po tom pitanju, a nije dobro otvarati sva pitanja o kojima se ne slažemo. Očekujem da će institucije RS-a donijeti odluke, a nama koji radimo u institucijama BiH biće ključna obaveza da poštujemo stavove institucija RS-a.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.