Kapetanović: Nadam se snazi glasa razuma kolega iz RS-a

Vijesti 16. feb 201710:22 > 10:31
N1

Kolege iz Republike Srpske se pozivaju na institucionalno djelovanje, a današnja sjednica je sazvana sa ustavom i poslovnikom Predstavničkog doma, zato ih pozivamo da djeluju okviru institucija i zadanih tačaka", kazala je za N1 Nermina Kapetanović, zamjenica predsjedavajućeg Kluba SDA u PS BiH.

Ona je istakla da su se političari u BiH obavezali na evropski put i da postoji jako puno zadataka.

Pozivam kolege da pokušaju razumjeti porodice žrtava i sve koji znaju šta se dogodilo u BiH, koji su preživjeli genocid u BiH. Kolege u RS-a moraju znati da je izricanje presude Karadžiću otvorila nova pitanja, dalo nadu žrtvama da bi eventualno pokretanje nove tužbe rasvijetlilo zločine o kojima se nije govorilo. Moralna obaveza BiH je da pristupi reviziji tužbe, ako postoje dokazi“, rekla je Kapetanović.

Zamjenica predsjedavajućeg Kluba SDA u PS BiH smatra da se u Parlamentu ne treba o tome govoriti.

Mi imamo svoje tačke dnevnog reda i nadam se snazi glasa razuma kolega iz RS-a i da ćemo nastaviti zajedno na našem evropskom putu.

Gostujući u istoj emisiji, Staša Košarac je kazao da je za njega ‘Alija Izetbegović ratni zločinac’, a Kapetanović je na to reagovala.

Kolega Košarac iznosi teške kvalifikacije i optužbe. Njegovo ponašanje ne predstavlja kodeks ponašanja zastupnika u PD. Sudovi utvrđuju ko je zločinac, a ko ne. Pitam kolege iz RS-a hoće li oni iz Dejtona uzimati što im odgovara, a odbacivati što im se ne sviđa. Pozivaju se stalno na zakone i poslovnike, a današnja sjednica je tako i sazvana.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.