Majkić o krizi vlasti na državnom nivou

Vijesti 16. feb 201712:03 > 12:25
N1

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kao i ostali predstavnici stranaka iz Republike Srpske danas nije prisustvovala sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je zbog odsustva poslanika iz političkih stranaka iz entiteta Republika Srpska odgođena za 7. mart. Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović je konstatovano da sjednici prisustvuje 26 od 42 poslanika.

Od 26 poslanika, 25 je bilo iz Federacije BiH, a jedan iz entiteta RS. Ranije su predstavnici političkih stranaka iz RS-a naveli da je razlog za ovakav potez najava revizije postupka protiv Srbije za agresiju i genocid.

Hoćete li prisustvovati sjednici 7. marta?

“Zavisi od toga kako se članovi Predsjedništva BiH budu ponašali. Ukoliko se budu ponašali u duhu zakona i Ustava, poštovali rad Predsjedništva kao kolektivnog organa, tada ćemo učestovati u domenu onoga za koji smatramo da trebamo”, kazala je Majkić za N1.

Očekujete li povlaćenje ministara iz RS-a iz Vijeća ministara BiH?

“Očekujem da je to konačno kraj svih zajedničkih institucija u Bosni i Hercegovini jer će jedna privatna odluka jednog od članova Predsjedništva BiH, koji nikako nije Predsjedništvo, jedne političke partije, biti presudno za daljnje postojanje i život ove zemlje“.

Ulazi li država u turbulentan period?

“Veoma. I to trebaju da razmišljaju oni koji to čine”.

Šta se može očekivati?

“Ne mogu vam to reći, nisam u stanju da gledam u dlan i prosuđujem šta bi se moglo desiti. Uglavnom, ništa dobro”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.