Kaplan: Za HDZ vrijedi princip 1 čovjek – 7,8 glasova

Vijesti 17. feb 201708:26 > 08:38
N1

U općini Stolac u nedjelju će biti održani ponovljeni izbori, nakon što je izborni proces prekinut 2. oktobra prošle godine.

Građani će moći birati između aktulanog načelnika i kandidata HDZ-a Stjepana Boškovića te nezavisnog kandidata Mate Komšića.

Tim povodom u jutarnjem programu N1 televizije govorio je Salmir Kaplan, kandidat za načelnika na prekinutim izborima u Stocu. Bošnjaci neće imati svog kandidata za načelnika što je svojevrstan bojkot.

Ne smatramo da je bojkot najbolje rješenje u svim okolnostima, odnosno bojkot nije uopće dobar. Ali gdje imate ovakvu izbornu komisiju, koji ništa drugo ne rade osim što ispunjavaju želje HDZ-a i imaju samo jednu zadaću, mislimo da je najbolje rješenje bojkot“, rekao je za N1 Kaplan.

On je ispričao da članovi biračkog odbora u Općini Stolac zamajavaju članove, govore im da se niko iz CIK-a ne može miješati u rad.

Jučer razgovaram s Irenom Hadžiabdić koja mi kaže da članovi CIK-a imaju upravo tu funkciju odnosno da intervenišu u slučaju nepravilnosti, da uzmu ličnu kartu i vide da li možda jedna osoba glasa za drugu, da sjedu umjesto bilo kojeg člana biračkog odobra ako on ustane, da prijave i predsjednika itd“, ispričao je Kaplan.

Kaplan kaže da bi bilo bitno da Bošnjaci učestvuju u lokalnoj vlasti.

Mi nemamo problem s tim ko će pobijediti, ako je pošteno. Ali problem s tim imaju gospoda iz HDZ-a. U Stocu za Bošnjake vrijedi princip 1 čovjek 1 glas, a za HDZ 1 čovjek – 7,8 glasova. Ako su skinuli 130 mrtvih sa spiska, garantujem da je ostalo još 250“, izjavio je Kaplan.

Kaplan smatra da je CIK pogriješio što nje postavio dva nezavisna člana komisije, a ne Jozu Matića i Predraga Šupljeglava.

Jozo Matić ima pokrenutu istragu za ratni zločin 2010. godine, a Predrag Šupljeglav je takav simbol, da Ante Pavelić sad ustane iz groba, postidio bi ga se. On ima samo jedinu misiju, a to je dodvoriti se HDZ-u-.

Gost Novog dana je istakao da Kantonalno tužilaštvo HNK apsolutno ne želi raditi, a da su dokaz za to stotine krivičnih prijava sa dokazima koje su podnijeli članovi Inicijative za Stolac.

Tužilaštvo HNK i MUP HNK su produžene ruke HDZ“, mišljenja je Kaplan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.