Stjepan Bošković: Nisu samo Hrvati glasali za mene

Vijesti 20. feb 201708:15 > 08:20
Anadolija

Prema prvim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije Općine Stolac na ponovljenim lokalnim izborima u Stocu jučer je glasalo oko 75 posto građana, a kandidat za načelnika Stjepan Bošković (HDZ BiH) uvjeren je, kako kaže, da je pobijedio.

 Ono što mogu danas reći, poslije ovih izbora je, da ću kao načelnik imati više glasova nego što sam imao 2012. godine, kada su mnogi karikirali da su glasali mrtvih, da su po dva puta glasali drugi, kazao je Bošković. Prema stanju sa terena, kako ističe, imat će bolji rezultat nego 2012 godine, bez obzira ”na sve medijske spinove da su Hrvati iselili iz Stoca i da nema ko glasati”.

„Činjenica je da po saznanjima sa biračkih mjesta nisu samo Hrvati glasali za Stjepana Boškovića, to nam je možda najveći iskorak na ovim izborima. Ja samo mogu obećati da u ovome četverogodišnjem mandatu ćemo tražiti zajedničke snage u Općinskom vijeću da Stolac napravimo gradom za primjer, jednim od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini na zadovoljstvo svih građana koji žive ovdje“, rekao je Bošković.

Podsjetimo, ukupan broj registriranih birača u općini Stolac, je 11.404. Od toga je 10.052 redovnih, 1.321 birač registriran je izvan BiH, 31 birač registriran da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno. Građani su danas u razdoblju od 7 do 19 sati imali mogućnost glasati na 24 biračka mjesta. Od toga je bilo otvoreno 19 redovnih biračkih mjesta, jedno biračko mjesto za glasovanje u odsustvu i četiri mobilna tima koji su radili na terenu.

Registrirani birači na glasačkim listićima za načelnika općine Stolac imali su mogućnost glasati za jednog od dva kandidata, dok se na listiću za Općinsko vijeće nalazilo 68 kandidata iz 14 političkih subjekata. Kandidati za načelnika su Mato Komšić (nezavisni kandidat) i Stjepan Bošković (HDZ BiH).

Izbori u Stocu prekinuti su 2. oktobra 2016. godine nakon fizičkog obračuna na jednom biračkom mjestu te krađe i uništavanja izbornog materijala. Ponovljene izbore, zbog eventualnih zlouporaba i kršenja izbornih pravila, promatralo je više od 300 domaćih i međunarodnih promatrača, a snažne policijske snage MUP-a HNK pratile su stanje sigurnosti kako bi danas u ovom bh. gradu neometano protekli ponovljeni izbori.

Prve preliminarne rezultate za načelnika Općine Stolac Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) trebala bi objaviti večeras iza 22 sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.