Izbori su prošli, a šta žele građani Stoca?

Vijesti 20. feb 201719:13 > 19:28
N1

Stolac je dobio novog-starog načelnika, HDZ-ovog Stjepana Boškovića. Pokazali su to preliminarni rezultati CIK-a.

Kako izgleda Stolac, dan nakon izbora te kakva su očekivanja građana provjerila je reporterka N1 televizije Đenana Kaminić.

Nakon ponovljenih izbora u Stocu, Atif Dedović koji 50 godina živi u Stocu ne očekuje nikakve značajne promjene. Ogorčen na vlast priča nam kako mu je sin nakon rata izbjegao u Ameriku, i u Stolac od tada nikad nije došao. Evidentan je kaže odlazak ljudi iz ovog grada, prespektive za ostanak nema, a izbornim obećanjima ne vjeruje.

Jedini problem i žalost kao roditelja da ne možemo vidjeti svoje dijete. Ovdje nema ulaganja, ovdje je samo opstrukcija, ništa drugo se ne radi, nema nijedne tvornice“, rekao je Atif Dedović.

Obećanja novog-starog načelnika svakako ne izostaju. Nakon usvajanja budžeta za koji vjeruje da će biti donesen krajem narednog mjeseca prioriteti će mu kaže biti stvaranje radnih mjesta, okretanje ka privrednim projektima te oživljavanje turističkih potencijala. Boškoviću je ovo četvrti mandat, pa će tako gradom na Bregavi vladati 16 godina.

Ja ću sve uraditi da mi u Općinskom vijeću iznađemo snage, da zajednički kroz donošenje odluka pokušamo ovu općinu uistinu napraviti najboljom općinom u BiH“, izjavio je Stjepan Bošković, načelnik Stoca.

U stolačkoj čaršiji danas glavna tema protekli izborni dan.

Očekivanja građana nakon izbora nisu velika. I dok se jedni nadaju boljitku, drugi su pak mišljenja da se neke značajne promjene neće dogoditi.

U Inicijativi za Stolac kažu kako su svojim glasanjem zapravo pokazali da žele samo fer i korektne izbore, te da je 40 posto Stočana pokazalo da nije zadovoljno odlukama koje donosilo vijeće prethodnih godina. Nova obećanja načelnika kažu jednaka su onim koja je davao kad je i prvi put došao na vlast.

Žalosno je što će građani morati trpiti istu situaciju kao prije 12 godina. Za prošlih 12 godina I sa budžetom od 60 miliona mi imamo jedan semafor u centru grada pa eto valjda je to neki uspjeh“, kazala je Nermina Frenjo, Inicijativa za Stolac.

U gradu bez nade kako ga nazivaju pojedini građani, tvrde da se umjesto životnim pitanjima, bespotrebno bavi političkim svađama.

Na pitanje šta bi bilo rješenje, svi imaju različit odgovor, ali ipak se slažu u jednom – u Stocu posla i dostojanstvenog života nema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.