Arapović: Pristali smo na 'ništa' zato što se prijeti gorim

Vijesti 21. feb 201718:14 > 18:28
N1

Ne smijemo dozvoliti da budemo objekti onih kojima smo dali povjerenje, mandat i moć, poručio je program menadžer CCI-ja Adis Arapović, koji je gostovao u Danu uživo.

S ekonomskog stajališta, koliko BiH gubi trenutnim stanjem u kojem se nalazi?

Nama hronično prolaze vozovi puni prilika i šansi. BiH je ostala na začelju u regionu, a nekada smo bili predvodnici u mnogim trendovima. Svakih mjesec dana propustimo stotine miliona prilika. U ovo ne ubrajam vrijeme koje je nenadoknadivo. Građanih BiH svako jutro čekaju da se probude u nekoj zemlji prilika, šansi, budućnosti, a dešava se zapravo suprotno. Pristali smo na ‘ništa’ zato što se prijeti gorim. Dok se god budemo bojali ovo će stanje i dalje trajati. Propustili smo milijarde KM investicija koje su mogle biti naše, a nisu.

Reformska agenda je pala u zaborav. Koliko je presudna za aranžmane sa MMF-om?

Reformska agenda i MMF su na istim tračnicama. To je kao priča o jajetu i kokoški. Ne znamo šta je starije, ali oboje je jako bitno kako bi popravilo naš standard. Kada govorimo o reformama moramo se prije svega zapitati kakve veze to ima sa mnom – da li ću imati bolji život, zdravstvo, obrazovanje, putnu infrakstrukturu, da li ću vraćati taj novac…Naše vlade ne odgovaraju na ova pitanje nego stalno se izmišljaju nove krize. Stalno idemo korak naprijed, dva nazad.

Vanjski dug koji BiH treba da isplati u 2017. godini iznosi 1.011.157.177 KM, registrovani poreski dug je iznad tri milijarde KM, o tome niko ne razmišlja?

Mi razmišljamo. Vjerujem da razni službenici u raznim vladinim agencijama, koji su učeni i školovani, također razmišljaju u vezi ovih stvari. Međutim, oni koji donose odluke oni ne razmišljaju. Oni koji nešto znaju su opsjednuti ličnim interesom, pljačkom, kriminalom. Nama se treba desiti neka vrsta katarze jer naše vlasti ne samo da su neodgovorne nego su i neznalačke. Sve više dokaza pokazuju da ti ljudi zaista ne znaju kako se upravlja državom.

Ovakva politička klima negativno utiče na strane investititore koji su se u velikoj mjeri povukli iz BiH? Kako da se opravdamo kod investitora?

Nije naše da se pravdamo. U 2016. smo zabilježili najniži nivo stranih investicija, niži i od godine (2014) kada smo imali poplave i masovne proteste. Glavni razlog su administrativne barijere i to što ne vlada red i zakon, nego vladaju odmetnuti centri moći. Svakim danom naši političari dokazuju da su iznad zakona i ustava i onda se tobože čude što nema investicija. Mnogo toga se mora promijeniti da bi došle te investicije.

Da li je politička kriza, u kojoj se BiH nalazi, vještački izazvana i da li je samo izgovor za prikrivanje lošeg ekonomskog stanja?

Političkim aferama se prekriva slaba ekonomska situacija. Politički lideri hoće da nas dovedu do toga da budemo sretni što je proradio parlament koji nije radio nekoliko mjeseci. Nude nam ‘nešto’ strašeći nas sa ‘ništa’. Zaboravili su obećanja o šestocifrenom broju radnih mjesta, milijardama investicija, nultoj stopi korupcije. Žele da se ponovo bavimo pitanjima ko je započeo rat, a ne šta će nam djeca jesti, kakvim putevima će ići u školu…Država se svaki dan razvaljuje temeljito neodgovornim upravljanjem novca i javnih dobara. Država se ruši iznutra, a ne izvana.

Koje je rješenje?

Treba se provoditi zakon. Nema gotovo oblasti koja nije uređena zakonom. Sve što treba uraditi jeste da se svako bavi svojim poslom, da bude adekvatno nagrađen ili sankcionisan za svoj rad, da se konačno počnu snositi odgovornosti. Mi koji smo žrtve vlastite države moramo početi upirati prstom na onoga ko je krivac. Ne smijemo dozvoliti da budemo objekti onih kojima smo dali povjerenje, mandat i moć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.