Građanski savez: Wigemark nastavlja tamo gdje je stao Bildt

Vijesti 21. feb 201719:03 > 19:05
GS BiH

Građanski savez (GS) smatra "da je Lars Gunar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini jučer još jednom pokazao ružno lice EU, ne ostavljajući sumnje u izjavama nakon sastanka sa Božom Petrovim, da evropsku politiku prema našoj zemlji definiše režim u Zagrebu".

Građanski savez istovremeno, smatra da su izmjene Izbornog zakona moguće i prihvatljive kao izmjene s ciljem provedbe presuda u slučajevima Sejdić i Finci, Pilav i Zornić, koje je izrekao Evropski sud za ljudska prava, te da ne postoji način i da je neprihvatljivo da se tzv. hrvatsko pitanje ‘podmetne’ u okviru provedbe tih presuda, saopćeno je iz ove stranke.

“Mi u GS-u nikada nismo imali iluzije da evropske i liberalne vrijednosti prestaju tamo gdje počinje muslimanska većina u ovoj zemlji, ali ovo je prvi put poslije rata da evropski zvaničnici to pokazuju, otvoreno i bez rukavica. Wigemark vjerovatno nastavlja tamo gdje je stao Carl Bildt kada je u Dobanovcima kod Beograda držao sastanke sa Slobodanom Miloševićem i Ratkom Mladićem u julu 1995. godine na vrhuncu genocida u Srebrenici”, navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, “BiH nije zemlja koja je tada bila, niti je u međuvremenu postala hrvatska ili evropska kolonija, premda barem zvanični Zagreb upinje svim snagama u tom pravcu”.

“Wigemark je u BiH gost i treba da se ponaša onako kako od nas očekuje da se ponašamo u njegovoj zemlji. Jer, slagao se on s tim ili ne, matematička većina građana u ovoj zemlji ima i građanska, a ne samo kolektivna prava, i neće prihvatiti da budu dio bilo kakve asocijacije u kojoj im se samo može garantovati da će biti građani trećeg reda”, navodi se u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.