Raspisan tender, već poznat dobavljač pasoša?

Vijesti 21. feb 201719:23 > 19:33
N1

Agencija za identifikaciona dokumenta (IDDEEA) objavila je tender za izradu pasoških knjižica po skraćenom postupku. Ukoliko ne bude žalbi, cijela procedura od odabira do štampanja trebala bi biti završena sa 21. martom kada ističe ugovor sa aktuelnim dobavljačem, njemačko-banjalučkom firmom Muhlbauer koja bi mogla biti ponovno izabrana.

Vrijednost ugovora koji bude sklopljen po tenderu trajat će 12 mjeseci, vrijednost je oko 10 miliona maraka. Traže se pasoške knjižice istih karakteristika, kao i do sada, osnovi kriterij, najniža cijena.

IDDEEA je prošle godine, podsjetimo, dva puta raspisivala tendere za izbor novog isporučioca. Posljednji je poništen zbog “ograničene konkurentnosti” zbog čega je Ministarstvo civilnih poslova BiH nedavno izradilo novi pravilnik, no on se neće primjenjivati u skraćenom postupku.

U IDDEEA-i se ne plaše novih žalbi, ministarstvo će to već riješiti.

“S obzirom da je Vijeće ministara IDDEEA-i naložilo hitnost postupka, kraćeg puta nema u ovom trenutku jedino moguć bio je skraćeni postupak”, kaže za N1 Radivoje Trbić, zamjenik direktora Agencije za identifikacione dokumente BiH.

Njemačko-banjalučka firma Muhlbauer jedina je zapravo mogla da ispoštuje uslove tenderske dokumentacije zbog čega je godinama dobijala posao izrade identifikacionih dokumenata. Slika u boji u polikarbonatu po izuzetno niskim cijenama, osiguravala je primat na tržištu. To bi se moglo ponoviti. Na ovo je, zanimljivo, isti dan kada je objavljen skraćeni postupak, javnost podsjetio državni ministar sigurnosti Dragan Mektić

“Cijena koja je ponuđena za jednu putu ispravu je 10 eura. Išli su jednom nelojalnom konkurencijom, ali imali su prostor u izradi ličnih karata. Ostale kompanije s kojima sam razgovarao kažu da ne mogu ići toliko nisko, ali oni mogu. Za čak šest eura, jer imaju sedam eura na preplaćenu ličnu kartu”, upozorio je Mektić.

Na vazalni odnos prema BiH još 2010. godine upozorili su revizori u svom izvještaju koji se odnosio na ugovore o izradi ličnih karata, vozačkih dozvola, kasnije pasoša treće generacije. Uz ostalo došli su do podataka kako je IDDEEA vrijednost elektronskih čipova u ličnim kartama procijenila na šest do osam KM, iako je njihova relana cijena bila oko 2 KM.

Ugovor vrijedan oko 104 milona maraka sklopljen je mimo tendera, pregovaračkim postupkom sa firmom Muhlbauer Roding iz Njemačke. Kasnije će se utvditi da je u ugovoru zapravo naveden tek banjalučki ogranak firme koji u to vrijeme nije imao nikakve reference, no bez obzira na to sklopljen je ugovor na deset godina uz avansno plaćanje od 30 posto.

“Čak je u ugovoru navedeno da će se avansno plaćati bez obzira, koliko je potreba za ličnim kartama. Pet miliona ličnih karata i dva miliona vozačkih dozvola. I zar je moguće da je razlika štampanja u BiH i Evropi četiri marke i 16 maraka”, upitao se Dževad Nekić, koji je od 2008. do 2016. godine obavljao dužnost zamjenika glavnog državnog revizora.

Zahvaljujući dugogodišnjem, izuzetno unosnom ugovoru, kompanija je usvojila savremenu tehnologiju, potrebnu za pasoše tzv. treće generacije, dok su građani BiH dobili najskuplje lične dokumente u regionu.

Zbog spornih ugovora i Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu, uhapšen bivši direktor IDDEEA-a Siniša Macan, dok su mediji spekulirali da se istražuju i visoki politički dužnosnici, no istraga do danas nije okončana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.