"Zviždačici" otkaz na poslu, direktorici za mobing 22.000 KM

Vijesti 26. feb 201715:46 > 16:02
N1

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sredinom februara Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju. Ovo je tek drugo zakonsko rješenje koje bi trebalo da štiti "zviždače" u BiH. Od ranije postoji zakon na nivou BiH, a ocjene su da je dao skromne rezultate. Sa zakonom ili bez prijavioci korupcije uglavnom su prepušteni sebi.

Pune fascikle dokaza, kredit u švajcarcima, probleme sa štitnom žlijezdom i srcem. Sve to ima Spomenka Mekić. Ima, ali posao nema.

Nakon deset godina rada u Zaštitnom fondu RS, dobila je otkaz jer je, kako se navodi u rješenju, ometala druge radnike. Ona pak tvrdi da je žrtva mobinga sadašnjeg i bivših direktora, zbog više krivičnih prijava koje je podnijela.

“Još od 2012. prisiljena sam bila podnijeti krivičnu prijavu protiv bivše direktorice Ljubice Vilendečić zbog falsifikovanja sudskih taksi. Od tada su svi moji problemi nastali”, kaže Mekić, prijavitelj korupcije.

Ljubici Vilendečić je 2014. priznala zloupotrebu službenog položaja i nesavjesan rad u službi, te je osuđena na tri mjeseca zatvora. Umjesto otkaza i tužbe za štetu, supruga bivšeg ministra finansija RS Simeona Vilendečića, dobila je otpremninu od Zaštitnog fonda od 22.000 KM.

Mekić kaže da njeni problemi, a ni kriminal u instituciji, nisu prestali odlaskom Vilendečić. Zbog postupaka koji se vode ne može govoriti o detaljima, no ističe…

“Prvo vam strada zdravlje. Sve materijalno je nebitno. Zbog toga treba zaštititi te ljude. Hoće li Vas sistem zaštititi? Ja iskreno vjerujem. Da ne vjerujem ne bih prijavljivala i borila se za ovo”.

U RS je u toku javna rasprava o usvojenom Nacrtu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju. Prvi je ovo zakon u BiH koji tretira “zviždače” i u privatnom i javnom sektoru.

Tokom parlamanentarne rasprave čula su se mišljenj da treba novčano nagraditi “zviždače”, sa 10 posto od iznosa kolika je šteta zbog korupcije.

Zbog, kako kažu, balkanskog mentaliteta pojedini poslanici smatraju da bi ovako nešto zatrpalo institucije prijavama.

Više detalja u prilogu Snežane Mitrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.