Priča o bh. maloljetnicima u logorima: Djeca iza žice

N1

Medina Began, sa samo tri godine, našla se u logoru blizu Bosanskog novog, u kojem je prije rata živjela sa porodicom. Još kao dijete, proživjela je strahote logora.

“Prebacivali su nas vagonima za stoku. To su bili zatvoreni vagoni i to je za nas kao djecu bilo veoma strašno. Dok sam stanovala u Austriji, što je baš nedavno bilo, imala sam priliku susresti se sa zatvorenim vagonima koji su mi vratili sjećanja na sve što smo prošli. Nije bilo lako vidjeti sličan vagon kroz koji smo mi prolazili, ljude.. a njima se sad prevozi stoka”, kazala je. 

Prema evidenciji Saveza logoraša u BiH, oko 20.000 maloljetnika je prošlo kroz koncentracione logore. Iz ovog udruženja ukazuju na nemar društva prema životima i sudbinama ovih ljudi.

“To su danas već odrasli ljudi, odrasle osobe koje su u BiH neprepoznatljive i nevidljive. Kreću se i žive s nama, ali u sebi nose jedan veliki kamen, veliki teret. Teret bola. Teret bola još veći zbog toga što oni koji su činili zločine nad njima, danas Bosnom i Hercegovinom hodaju apsolutno slobodni”, kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH. 

“Djeca iza žice”, naziv je dokumentarnog filma koji govori o maloljetnoj djeci koja su preživjela torturu koncentracionih logora širom Bosne i Hercegovine. Takođe, U filmu se govori i o fenomenu otkupljivanja maloljetnika iz logora, o kojem do sada nije bilo mnogo podataka.

“Jedan maloljetni logoraš je otkupljen u Višegradu. Sati su ga dijelili od toga da li će ga Milan Lukić, osuđeni ratni zločinac, odvesti na ćuprije Mehmed-paše Sokolovića i ubiti, ili će njegova majka skupiti 2.000 KM da bi ga otkupila”, kazao je Avdo Huseinović, režiser filma “Djeca iza žice”. 

Tvorci filma poručuju kako njhova namjera nije pozivati na mržnju već njegovati kulturu sjećanja te pozvati na procesuiranje odgovornih za zločine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.