Alreze: Prije rata Sirija nije bila dužna ni feninga

Vijesti 02. mar 201717:44 > 19:24
N1

Za vikend iz Ploča kreće najveći konvoj pomoći za Siriju koja je ikada poslana iz BiH. 260 tona hrane i robe vrijednosti pola miliona maraka prikupilo je udruženje Pomozi.ba. A ovoj akciji nesebično su se odazvali i građani BiH, kompanije, kao i bosanskohercegovačka dijaspora.

Amjad Alreze je bivši predsjednik opštine stari grad Damask. Iz Sirije je u Sarajevo došao 2012. godine. Kaže kako je Sirijska svakodnevnica sa početkom rata poprimila potpuno drugačije stravične obrise.

“Država bez ijednog fening, jednog centa, nije bila dužna prije rata. Evo šesta godina rata, a počelo kao mala demonstracija i dokle smo stigli, ne znam šta da kažem, to je naša sudbina. Kako će biti u budućnosti to niko ne zna. Nadam se da će rat stati jednom”, kazao je Alreze.

Igor Ambrožić je dijete koje je odraslo u izbjeglištvu tokom rata u BiH i vrlo dobro zna šta preživljava sirijski narod. Kaže kako ga je iskustvo u izbjeglištvu inspirisalo da se priključi Udruženju Pomozi.ba i pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

“Predivan je osjećaj kada znate da ste nekome pomogli, da ste nahranili samo jedno gladno dijete svojim radom, svojim učešćem, to je stvarno lijep osjećaj”, otkrio je Ambrožić.

260 tona hrane i robe vrijednosti pola miliona maraka prikupilo je Udruženje Pomozi.ba. A ovoj akciji nesebično su se odazvali i građani BiH, kompanije kao i bosanskohercegovačka dijaspora.

“Planirano je da roba krene brodom preko vikenda prema turskoj luci Mersin, odakle nastavlja svoj put na granicu Turske i Sirije gdje će biti istovarena u skladišta IHH organizacije. To je organizacija koja pomaže velikom broju sirijskih izbjeglica sve ove godine, tako da će oni nastaviti distribuciju ove pomoći”, dodao je Elvir Karalić, Pomozi.ba.

Građani BiH još jednom su pokazali svoju humanost. Ovo jeste najveći, ali ne i jedini konvoj pomoći koji će otići sirijskim izbjeglicama. Udruženje Pomozi.ba i dalje će nastaviti prikupljati pomoć za građane Sirije, ali i cijele BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.