Ramić: Snijeg nas nije iznenadio, to nije slučaj sa RAD-om

Vijesti 03. mar 201717:35 > 17:53
N1

Proljeće polako stiže, a poslije zime je uvijek mnogo posla u vrtovima, avlijama, ali i u gradovima, parkovima, ulicama i kvartovima. O tome koliko posla ima, kakav je plan i šta sve čeka uposlenike Javnog komunalnog preduzeća RAD za N1 govorio je glasnogovornik tog preduzeća Mirza Ramić.

Trenutno radimo sve kako bismo uklonili čestice koje bi mogle učiniti naš zrak zagađenim, tako da radimo prema ljetnom režimu rada, i ukoliko temperature dozvoljavaju, peremo ulice“, rekao nam je Ramić.

Kazao je i da je zima bila blaga, osim kraćeg perioda ekstremnijih temperatura, ali da su se pripremili na vrijeme i dočekali spremni zimu.

O izjavi koja pri prvom snijegu kruži društvenim mrežama “zatekla nas je zima” je komentarisao: “To je poštapalica da nas je snijeg iznenadio, s obzirom da se zimska služba priprema još u septembru. Tada dolaze prvi materijali koji se koriste kao rastvori prilikom rastvaranja leda ali i sprečavanja nastanka poledice. Snijeg nas nije iznenadio, to nije slučaj sa RAD-om. Kad je snijeg bio intenzivniji, radilo se po 18 sati, uz dalje korekcije na terenu. Dešavalo se da iako grtalica prođe kroz određenu saobraćajnicu ili ulicu, pojavi se nekoliko osoba koje iz svojih avlija izbace snijeg na te saobraćajnice i stvaraju problem prilikom kretanja pješaka i vozila i moramo ponavljati posao koji smo već uradili“.

Govorio je i o čistoći grada Sarajeva, i tome kakvo je stanje generalno. 

Zbog niskih temperatura nismo u mogućnosti da peremo ulice ali ono što je moguće u toku dana da završimo i uradimo, ali s obzirom da zima nije završila, očekujemo padavine u narednoj sedmici. Od srijede očekujemo snježne padavine, odnosno između 5 i 7 cm, četvrtak i petak ispod 2 cm snijega. Još se ne nadamo proljeću, ali prilagođavamo se vremenskim uslovima i djelujemo u skladu toga“, rekao je.

O blokadi deponije Smiljevići je rekao: “Dok je trajala blokada nama je dat zadatak koji smo ispoštovali u potpunosti. Konzervirana je ploha na koju se do tada odlagao otpad, a Zavod za prostorno uređenje je izdao dozvolu za već pripremljenu plohu i krenulo se na deponovanje na sanitaran način na toj plohi. Konzervirana ploha je prekrivena sa 15000 metara kubnih zemljišta i sada radimo na procesu stabilizacije tla i kultivizacije tog prostora“.

Ramić je za N1 objasnio i slučaj sa parkinzima u Sarajevu.

S obzirom da RAD raspolaže sa 111 parking mjesta, od čega je 76 za osobe s invaliditetom, uvedena je nulta zona koja će biti uskoro i obilježena horizonatnom signalizacijom zelene boje, dok će crvena zona biti obilježena žutom. Očekujemo informacije sa terena s obzirom da nijedan zakon nije konačan i svi imamo primjedbe da poboljšamo pa ćemo vidjeti kako će biti na terenu“, istakao je.

Naplata parkinga ostaje gotova identična. Nulta zona ostaje 2 KM po satu, s tim da je dva sata maksimalno, u drugoj nema vremenskog ograničenja. Novina je da je pokrenut proces javnih nabavki, odnosno nabavljaju se najsavremeniji parkomati gdje će ljudi moći plaćati novčanicama, bankovnim karticama, kovanicama…“, dodao je za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.