Stolački orkestar obradovao štićenike centra Los Rosales

Vijesti 04. mar 201718:38 > 19:25
N1

Los Rosales, centar za djecu sa posebnim potrebama, sa sjedištem u Mostaru, po mnogo čemu je jedinstven centar u BiH. Jedan je od svijetlijih primjera iz Mostara u kojem djeca imaju adekvatan prostor za učenje, rad i zabavu. Svojom posjetom ih je obradovao gradski orkestar iz Stoca te na taj način obogatio i uljepšao njihovu svakodnevnicu.

Uz pjesmu i ples štićenici Centra za djecu s posebnim potrebama Los Rosales uživali su u izvedbama stolačkog gradskog orkestra. Svoje zadovoljstvo i radost pokazali su osmijehom.

Malo je preglasna muzika, ali ekstra je bilo, mi volimo da upoznajemo nove ljude i članove“, kazala je Azemina Gadara, štićenica “Los Rosalesa”.

U svirci je posebno uživala Aldijana. Ima 35 godina i svakodnevno dolazi u radionicu Maslačak koja je osnovana kako bi se osobe s invaliditetom osposobile za izradu dekorativnih predmeta. S obzirom na intelektualne poteškoće, kroz život se suočavala s brojnim predrasudama, te stoga nije završila ni osnovnu školu. No u Los Rosalesu je kaže pronašla svoju sreću.

Ovdje dođem oko 9 sati, budem do 13. Ima ovdje smještaj jedan u kojem pomažem oko ručka i kad sve to završim počistim radionicu, pozdravim se s rajom i idem kući“, ispričala nam je Aldijana Morić, štićenica “Los Rosalesa”.

Stolački orkestar koji danas broji oko 30 članova, u posjeti je Centru u sklopu projekta “Spajalica”, kojeg finansira američka ambasada. Osmijeh na licima i puno sjajne energije koja im je pružena, podsjetila ih je na najveće životne vrijednosti.

U sklopu tog projekat smo došli ovdje da napravimo radionice, da im približimo muziku, instrumente, malo da se družimo s njima, da im učinimo dan zanimljivim“, kazao je Džemal Tucaković iz Gradskog orkestra Stolac.

Divno je kad vidite iskren aplauz, iskren osmijeh, tu sreću – dira vas u srce“, istakla je Nejra Bešo, članica Gradskog orkestra.

Izgrađen kao osnovna škola za 60 učenika, “Los Rosales” izrastao je u modernu ustanovu koja ima vrtić, radionice, rezidentni smještaj, školu i 137 korisnika uzrasta od dvije do 53 godine. Prema riječima direktorice, svaka posjeta je dobrodošla, pa tako i ova u čijoj pratnji su muzički zvuci koji dođu kao svojevrsna terapija.

Nažalost, djeca sa posebnim potrebama nemaju mogućnost da se u potpunosti integriraju u naše društvo, tako da su instrumenti ovi za njih nepoznanica i vjerujte da sam taj osjećaj da je neko došao, da ih je obradovao muzikom, a i pružio mogućnost da i oni probaju te instrumente, za njih jako puno znači“, komentarisala je Mirna Mezit, direktorica Centra.

U “Los Rosales” štićenici dolaze iz raznih dijelova Hercegovine. Usluge i pomoć ovog Centra su im neophodne, no njihove želje ne razlikuju se previše od želja ostale djece, kako su nam otkrili, žele samo da se zabavljaju, rade i žive od svog rada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.