Testirajte sigurnost kupovine na internetu

N1

Pitanje sigurnosti kupovine na internetu ponovo je aktuelno, nakon nedavnog slučaja iz Prnjavora, kada je muškarac preko internet stranice s nepoznatom osobom dogovorio zamjenu mobilnog telefona za gasni pištolj, nakon čega je poslao telefon za koji je u paketu dobio drveni predmet.

“Postoje dvije preporuke koje govore o tome. Mjera tehničke zaštite i mjera edukacije. Mjere tehničke zaštite mi možemo sprovoditi. Ali, dok god god korisnici nemaju ‘zdrav’ razum i ne znaju o čemu se tu zapravo radi, onda ih mi ne možemo mnogo ni tehnički zaštititi. Za konkretno ovaj slučaj, isto tako je mogao i telefonom dogovoriti, putem malih oglasa… Ne možemo to smatrati visokotehnološkim rizikom. Tako su se dogovorili i to je klasična prevara”, objasnio je Predrag Puharić, stručnjak za cyber sigurnost na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu.

Stranica OLX.ba je najveća platforma u BiH koja se bavi internet trgovinom i trenutno ima blizu milion i 300 hiljada registrovanih korisnika. Pitali smo ih na koji način se bore protiv pokušaja prevare?

“Veoma je teško kontrolisati sve transakcije i komunikacije. Istina, prevare se dešavaju i mi na njih kontinuirano upozoravamo, pokušavajući ih spriječiti stalnim savjetovanjem korisnika. Ipak, uvijek imate određeni broj ‘naivnih’ korisnika s jedne i profesionalnih ‘varalica’ s druge strane. Važno je istaći da mi nemamo nikakvo zakonsko pravo za direktnu pomoć korisnicima prilikom rješavanja prevare, što znači da prevareni korisnici slučaj obavezno moraju prijaviti nadležnim institucijama (MUP, FUP, SIPA..). U osnovi, više od 95 posto slučajeva biva pozitivno riješeno po oštećenog korisnika”, saopštili su iz OLX.ba.

Kada je u pitanju sigurnost pojedinih stranica za online prodaju, postoji niz stvari koje kupcu mogu pomoći da testira sigurnost svog novca na samoj stranici.

“Ako u prodavnici neki proizvod košta stotinjak dolara, a vi nađete na e-Bayu da košta osamdesetak dolara, to je okej. Međutim, ako nađete stranicu sa mnogo reklama koja jednostavno ne izgleda dovoljno ozbiljno, i na njoj isti proizvod košta dvadeset dolara, nema naročitog smisla da se zadržavate na toj stranici”, kazao je Puharić.

Kada je u pitanju samo plaćanje na internetu, stručnjaci preporučuju korištene PayPala kao dodatnog nivoa zaštite. Takođe, savjetuju posjedovanje dodatne debitne kartice koju ćete koristiti samo za online narudžbe i na koju ćete prebacivati tačno onoliko novca koliko vam je potrebno za određenu kupovinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.