Prava porodilja i porodiljske naknade: BiH u začaranom krugu

Vijesti 08. mar 201710:29 > 10:31
N1

Danas u 11 sati u Velikoj Sali Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu biće održana parlamentarna debata o porodiljskim naknadama u Federaciji BiH - “Porodiljske naknade u FBIH: Diskriminacija porodilja”.

Tim povodom, gošće Novog dana na N1 su bile Kenela Zuko, zastupnica SDA u Parlamentu FBiH, i Amina Beriša, iz Udruženja Žene ženama.

Svrha parlamentarne debate je da se predstave trenutna rješenja u federalnim propisima za porodilje, argumentira nejednak tretman porodilja od kantona do kantona, te predstave postignuća i izazovi kampanje “(Ne)diskirminacija porodilja u FBIH” koja nudi neka od rješenja.

Koja rješenja?

“Želimo riješiti diskriminaciju porodilja. Ovo krucijalno pitanje mora biti riješeno. Treba nam podrška građana, kako bi se riješilo pitanje porodilja, porodiljskog odsustva…”, kazala je Beriša.

Udruženje “Žene ženama” vodi kampanju “(Ne)diskriminacija porodilja u FBiH”, a do sada je prikupljeno 12.086 potpisa građana koji od zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima vlasti u FBiH, zahtijevaju da se prekine praksa diskriminacije prodilja “od kantona do kantona”.

Kenela Zuko istakla je visoku stopu mortaliteta u BiH, a u martu je pokrenuta inicijativa koja je usvojena, ali više od godinu dana resorno ministarstvo i postojeća Vlada ništa nije poduzela po tom pitanju.

“Ono što smo mi uradili – jeste da svaka članica Kluba parlamentarki učestvuje na tematskim sjednicama. Nema sluha, u decembru smo ponovo podnijeli inicijativu i pitali zašto resorna ministarstva ne reaguju?”, istaknula je Zuko.

“Po pitanju ove tematike smo u začaranom krugu. 18 – 20 godina je prošlo od kako je prvi put skrenuta pažnja, a molim ministra Drljaču da nam ne daje non stop iste informacije”, izjavila je Kenela Zuko.

Beriša podcrtava da su građani za ovu inicijativu, i da su joj do sada davali podršku.

“Nama je bitno da se porodiljske naknade izjednače, da nestane diskriminacije i da sve porodilje imaju jednak tretman na nivou BiH. Ukoliko se zakon donese reda radi, da ga imamo, onda nismo ništa uradili. Klub parlamentarki radi odličan posao, ali treba motivisati sve žene u zakonodavnoj vlasti da se bore i da se ovaj problem riješi”.

“Mi imamo 10 kantona, u devet se isplaćuju naknade. U HNK je pokrenuta inicijativa jednokratnih pomoći. U bavljenju ovom tematikom ima pomaka. Jednokratna pomoć je minorna, a mene je generalno više sramota dolaziti u medijske kuće i pričati jedno te isto”, kazala je Zukić.

Iskoraka ima, kaže, ali se ne sprovode u svom kantonima. “Kantonima je dato na volju, i porodiljska naknada nije obaveza nego izbor. Rekla bih da smo mi odgovorni, u Parlamentu FBiH, koji mora zauzeti jednak stav da se izjednače prava majki iz svih sektora u BiH”.

Žene koje su u radnom odnosu po ugovoru o djelu – ne svrstavaju se nigdje, a Zukić kaže da resorno ministarstvo mora preuzeti obavezu da po ovom pitanju poduzme nešto.

Kazala je i to da su muškarci u Predstavničkom domu podržali inicijativu – ali konkretnih koraka i odluka nema.

Amina Beriša kaže da je na nivou Udruženja Žene ženama pokrenuta informativna kampanja – NE diskriminaciji porodilja.

“Borit ćemo se, ali ponavljam: Bitno je kada se sve usvoji i donese, da vršimo monitorinh implementacije. Trebamo u nastavku povećati svjesnost građanstva uz podršku svih”.

Za kraj, gošće N1 televizije su podvukle važnost da od ministra dobiju konkretna rješenja, i da je potrebno uraditi nešto korisno za društvo, a istovremeno pozvale vlasti da krenu raditi svoj posao.