Žene u BiH (ni)su ugrožene: "Sve je dobro dok ne tuku"

Vijesti 08. mar 201718:10 > 19:07
N1

U glavnome gradu naše zemlje je povodom Međunarodnog dana žena upriličena simbolična aktivistička šetnja, čiji je cilj bio ukazati na kršenje ženskih prava. S druge strane na ulicama Sarajeva cvijeće i čestitke, ali i odgovori žena koje kažu da ovaj dan je isti kao i svi drugi dani.

Na jednoj strani marš za ravnopravnost žena te podsjetnik na brojne diskriminacije, a na drugoj pak cvijeće i izrazi poštovanja. Iz Fondacije “Cure” su simboličnom šetnjom, koja je započela kod Parlamentarne skupštine BiH, ukazali na kršenje ženskih prava.

“Ukoliko meni kao ženi nije dobro u ovoj državi neće biti dobro ni muškarcima u ovoj državi zato jer sve ono što se direktno tiče ženskih prava tiče se i prava muškaraca. Dakle mi ne tražimo nova prava mi tražimo ravnopravan tretman”, kazala je Vildana Džekman, Fondacija “Cure”

Kršenje radničkih prava, porodiljske naknade, biomedicinski potpomognuta oplodanja – sve su to sfere u kojima se krše ženska prava, kažu ove aktivistice. Ipak 8. mart na ulicama Sarajeva podrazumijeva cvijeće na svakom ćošku, a za prodavačice ovaj dan ne znači ništa posebno.

“Mi pokušavamo da na svaki način ukažemo da su žene dio ovog društva, da trpe veliku diskriminaciju i da o tome treba govoriti. Ako ne govorimo bićemo nevidljive”, poručila je Selma Hadžihalilović, Ženska mreža BiH.

A nevidljive bar na današnji dan nisu željele biti ni aktivistice u Banjaluci koje su, između ostalog, tokom osmomartovskog marša poručile da ne čekaju ovaj dan kako bi bile vidljive.

“U našem društvu je generalno trend da šutimo i trpimo i vodimo se onom dobro je dok ne tuku. Mislim da je to loše i da moramo da izađemo i ukažemo na stvari koje nisu uredu”, istakla je Dubravka Vujnović-Božić, Udruženje građana DRIP.

Očito da buket cvijeća jednom godišnje na Međunarodni dan žena nije dovoljan, pažnja i poštivanje prava žena je neophodno tokom cijele godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.