Boyle za N1: Sudije su oprale svoje ruke od Bosne

Vijesti 09. mar 201716:45 > 16:46
N1

Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na Američkom univerzitetu Illinois i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom u Haagu, komentarisao je odluku da Sud ne prihvati zahtjev za reviziju po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

On je za N1 kazao da je ova odluka suda baš kao kad je Poncije Pilat prao ruke kao znak da nije kriv za Isusovo raspeće i smrt.

“Sudije su oprale svoje ruke od Bosne, da nas se riješe. To je prljav posao suda, baš kao i presuda iz 2007. godine.
BiH je imala pravo da podnese aplikaciju za reviziju, a ovo što je sud uradio je lišavanje države i njenog prava. To je užasno”, kazao je Boyle.

Kaže da je tužba iz 1993. godine bila ovlaštena od Predsjedništva BIH, i Softić je ima pravo da podnese aplikaciju za reviziju.

“Ovo je sve politička sabotaža suda, tačno ono što su nam uradili 2007. Ovo je duga priča i morate razumijeti da su sve sudije pod direktnim ili indirektnoim utjecajem svojih vlada”, ocijenio je Boyle na koncu kratkog razgovora za N1.

Reporterke i reporteri N1 vodit će vas kroz program UŽIVO koji, podsjećamo, možete pratiti i putem našeg web portala OVDJE.

Podsjetimo, danas su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobili pismo od Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojem se navodi da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

“Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)”, stoji u pismu članovima Predsjendištva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.