Lavić: Izetbegović je samo radio svoj posao

Vijesti 10. mar 201720:15 > 20:31
N1

Profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić gostovao je u večerašnjoj "Crvenoj liniji" na N1.

Jedna od glavnih tema bio je i odbijeni zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Izetbegović je uradio posao za koji je plaćen i koji treba da radi. Njegov je posao da zaštiti državu. Revizija je bila prilika da se proces završi na način na koji je trebao da se desi“, kazao je Lavić.

Dodao je da se bošnjacima uskraćuje pravo na pravdu.

Nama je ovim potvrđeno da nam neko uskraćuje pravo na pravdu predstavlja rezultat antibosanskog procesa koji je započeo 92 godine. Ovo odbijanje zahtjeva je pokazatelj da nam je rečeno da trebamo prestati zapitkivati o tome šta je bilo, kad je bilo, ko je učinio genocid?“, kazao je Lavić i dodao:

Srebreničanima treba istina i odgovor na pitanje: Ko je uradio genocid? Zamislite da je neko optužio Hitlera i njegove saučesnike za sve što su uradili, a da i danas postoji nacistička Njemačka“.

N1

Vladimir Todorić, odvjetnik iz Beograda je kazao da se i danas koristi nacionalizam, kao i devedesetih kao sredstvo manipulacije.

Danas se kao i devedesetih koristi nacionalizam, prije se koristio za dolazak na vlast a danas za ostanak na vlasti. Utvrđeno je da se dogodio genocid, u brojnim presudama Tribunala za bivšu Jugoslaviju“, kazao je Todorić.

Vesna Škare Ožbolt je dodala da se ovdje radi o jako ozbiljnoj stvari, ali da je zahtjev trebalo podnijeti mnogo ranije, te da je ovoliko čekanje bilo loš potez.

U posljednjem trenutku se podnosi revizija preko posrednika koji nema punomoć. Postavlja se pitanje zbog čega je revizija ovako površno podnijeta? Ovdje ne može biti odgovoran ni Čović, ni Hrvati niti bilo ko osim onog ko je odlučio da pokrene zahtjev“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.