Uznemirujući slučaj: Vršnjačka svađa ili pokušaj samoubistva

Vijesti 13. mar 201716:38 > 16:42
N1

Televizijska voditeljica Ika Ferrer Gotić objavila je na društvenoj mreži Facebook da je njena maloljetna kćerka pokušala izvršiti samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja. Policija tvrdi da nema prijavljen pokušaj samoubistva djeteta, ali da su reagovali, u četvrtak, 9. marta, zbog vršnjačke svađe u Osnovnoj školi Kovačići u Sarajevu.

Ika Ferrer Gotić objavom statusa na Faceboku skrenula je pažnju javnosti na to da je, kako tvrdi, njena maloljetna kćerka žrtva vršnjačkog nasilja. Uznemirena zbog svega, nije željela davati izjave za medije, ali je istakla da su i ona i njena kćerka jako potresene zbog svega što se desilo.

Kako N1 saznaje iz policijskog izvještaja, incident se dogodio 9. marta u školi Kovačići, koju pohađa maloljetna kći Ike Ferrer Gotić. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova navode da je na času došlo do svađe između djece, da se svađa nastavila i ispred škole te je djevojčica stala na ulicu govoreći da se neće pomaknuti, ali su je njeni vršnjaci ipak sklonili. Sazvan je i roditeljski sastanak.

“U Drugoj policijskoj upravi nemamo prijavljen događaj u vezi sa pokušajem samoubistva djeteta o kojem je riječ. Nastavnik O. Š. Kovačići obavijestio je policijskog službenika koji obavlja poslove i zadatke Rad policije u zajednici da je na času došlo do svađe između pomenutog djeteta i učenika iz razreda koji ona pohađa. Također, obaviješten je da se svađa nastavila i van škole, te da se u prepirku uključio još jedan učenik. Nakon toga, pomenuto dijete je stalo na ulicu govoreći da se ne želi pomaknuti, ali su maloljetni učenici je ipak sklonili s ulice. Također smo informirani da je 10. marta u prostorijama O. Š. Kovačići održan sastanak sa roditeljima, na kojem je zaključeno da roditelji učine sve što je do njih i spriječe bilo kakve slične događaje. Nakon toga nije bilo više problema. Također, policijski službenik je sugerisao nastavniku da upozna roditelje sa pravom da ovaj ili slične događaje prijave u Drugu policijsku upravu, što do sada nije učinjeno”, ističu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za N1.

Ika Ferrer Gotić je više puta u medijima govorila kako su njene djevojčice, žrtve vršnjačkog nasilja zbog drugačije boje kože. Javno je govorila o tome da se ona i njena porodica s predrasudama i rasizmom bore godinama, tačnije otkako se vratila u BiH.

Status koji je danas objavila na Facebooku, u međuvremenu, je uklonjen, a, kako je u neformalom razgovoru za N1 kazala Ika Ferrer Gotić, nepoznate osobe su ilegalno pristupile njenom profilu i uklonile taj status.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.