Zaštita porodilja u FBiH: Zakon postoji, ali se ne poštuje

Vijesti 13. mar 201717:40 > 19:15
N1

Tematska sjednica "Zakon o radu FBiH: Do zaštite majčinstva roditeljstva i očinstva kroz prizmu EU integracija" - danas je okupila tek nekolicinu onih kojima je stalo do ovog problema.

Prvi problem je kažu: “Prioritetno je zaštita od otkaza, svjesni smo da veliki broj porodilja dobije otkaz prvenstveno kada objavi da je trudna”, ocijenila je Svjetlana Marković iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluke.

Osim toga, problema je još mnogo. Zato se danas najviše govorilo o podjeli roditeljskog odsustva za majku i oca, principu posebne zaštite za vrijeme trudnoće, porođaja i njege, zabrani zahtjevanja podataka o bračnom statusu i planiranju trudnoće – sve to bi trebalo u zakonu izmijeniti.

“Kada su u pitanju suštinske izmjene tu je neophodno konsultirati i druga ministarstva, prvenstveno Federalno ministarstvo zdravstva kao i kantonalno, te federalno ministarstvo finansija obzirom da bi neki od ponuđenih prijedloga imali finansijski aspekat odnosno finansijsku implikaciju na budžet”, ocijenio je Ernis Imamović iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Stvarnost za razliku od zakona je puno drugačija, jedan od primjera jesu i različite, minimalne porodiljske naknade. Odnosno nebriga za natalitet.

“To direktno utiče na samu odluku da imate jedno dijete, a kamoli da imate porodicu da možete planirati neku budućnost sigurnu za njih. Sve je na rizik na ho-ruk pa vidjet ćemo šta će biti, pa se nadamo pa uzimamo kredite”, kazala je Ornela Čolić, nezaposlena majka dvoje djece.

Tome u prilog govore i ovi primjeri različitih porodiljskih naknada za nezaposlene majke.

Ako živite na području KS dobijati ćete 180 KM tokom 12 mjeseci, dok ćete u Unsko sankom kantonu dobiti samo 100 KM jednokratne pomoći, a ako kojim slučajem dolazite iz Tuzle naknadu nećete ni dobiti.

Nejednake porodiljske naknade

Kanton Sarajevo: 180 KM tokom 12 mjeseci

Zapadno-hercegovački kanton: 100 KM u prvih 6 mjeseci i 500 KM jednokratne pomoći

Bosansko-podrinjski kanton: 150 KM u trajanju od 12 mjeseci

Posavski kanton: 150 KM u prvih 6 mjeseci

Unsko-sanski kanton: 100 KM jednokratne pomoći

Srednjobosanki kanton: 2×230 KM

Tuzlanski kanton: U praksi se naknade ne isplaćuju

Zakon nije toliko loš, koliko je njegovo nesprovođenje u praksi, a samim tim sve ostaje mrtvo slovo na papiru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.