Vršnjačko nasilje: Kad će nam se ponovo desiti Mahir, Aleksa

Vijesti 13. mar 201719:19 > 19:41
N1

Facebook status televizijske voditeljice Ike Ferrer Gotić šokirao je Bosnu i Hercegovinu. Ferrer Gotić tvrdi da se zbog vršnjačkog nasilja njena maloljetna kćerka pokušala ubiti.

Dijete je, tvrdi, odavno žrva nasilja na rasnoj osnovi – zbog boje kože.

Iz virtualnog svijeta brojne poruke podrške za Ferrer Gotić. No status je brzo nestao; kako kaže u neformalnom razgovoru njegova autorica – zbog hakiranja Facebook profila. Zbog stresa koji je posljedica svega, pred naše kamere nije izašla.

Do odgovora usposlenika osnovne škole koju pogađa djevojčica nismo uspjeli doći. A na naš upit, iz MUP-a KS navode da pokušaj samoubistva nije prijavljen policiji. Radilo se tek o dječijoj svađi:

“U vezi sa Vašim upitom obavještavamo Vas da u Drugoj policijskoj upravi nemamo prijavljen događaj u vezi pokušaja samoubistva djeteta o kojem je riječ. Naime, dana 09. 03. 2017. godine policijski službenik Druge PU koji obavlja poslove i zadatke „Rad policije u zajednici“, obaviješten je od strane nastavnika O.Š. „Kovačići“, da je na času došlo do svađe između pomenutog djeteta i učenika iz razreda koji ona pohađa. Također, obaviješten je da se pomenuta svađa nastavila i van škole, te da se u istu uključio još jedan učenik. Nakon toga, pomenuto dijete je stalo na ulicu govoreći da se ne želi pomaknuti , te je ista od strane, također malodobnih učenika, sklonjena sa ulice.”

Nakon svega je, pišu nam, održan sastanak sa roditeljima i zaključeno je da će se učiniti sve da se ovakvi događaji ubuduće spriječe. Problema nakon toga nije bilo.

Ferer Gotić je u javnosti i ranije tvrdila da su njena maloljetna djeca bila žrtve verbalnog i fizičkog nasilja zbog boje kože. Nadležni, poručivala je, nisu reagovali tvrdeći: “Sve je dječije…”

Šta se zapravo dogodilo, u slučajevima poput ovih teško je reći, tvrdi psiholog Eldin Džanko – sve zato što živimo u zajednici naviknutoj na nasilje.

“Mi u našoj kulturi imamo takav fenomen da rado trpimo nasilje. Mi znamo za batinu, ona je normalna kod nas. Svi kažemo da je batina izašla iz raja. Tako da… to se generiše!”

A zbog prirode ponašanja adolescenta, nasilje je svakako teško prepoznati.

“Ključ za sve to je zdrava komunikacija roditelja sa djetetom; gdje dijete ima iskren odnos i gdje je spremno da roditelju govori sve i gdje neće očekivati da roditelj kaže – eh, jesi glup, što nisi i ti nju udario…”, tvrdi Džanko.

A koliko je bilo kakve abnormalije teško prepoznati pokazuje i tragičan slučaj Mahir Rakovac. Tužiteljstvo je slučaj zaključilo tvrdnjom da dijete nije bilo žrtva vršnjačog nasilja.

No za majku Alisu i očuha, pokojnog akademika Dubravka Lovrenovića, to je bila jedina istina. Isti epilog imao je i slučaj Alekse Jankovića, dječaka iz Niša, žrtve međuvršnjačkog nasilja koje je okončalo samoubistvom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.