Mahmutćehajić: Zašto sam se razišao sa Alijom Izetbegovićem

Vijesti 13. mar 201721:14 > 21:17
N1

Predsjednik međunarodnog foruma Bosna i nekadašnji potpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine Rusmir Mahmutćehajić bio je ekskluzivni gost Pressinga na N1. Tokom gostovanja na N1 objasnio je zašto se sredinom 1993. godine razišao sa Alijom Izetbegovićem i SDA.

“Početkom devedesetih, do drugog dijela 1993. godine to su bile godine očaja, stradanja, prijetnji, u takvim okolnostima, progonima, silovanjima – nije jednostavno sačuvati razbor. Nije jednostavno donositi odluke. Moje mišljenje je bilo da nametanja rješenja o etničkoj podjeli BiH, i formiranja komada zemlje za muslimane – smatrao sam da je prihvatanje toga put u propast”, kazao je.

“Smatrao sam da prihvatanje rješenja neće smanjiti broj ubijenih, stradalih. Opravdano je sve žrtvovati da se spase životi, ali žrtvovanje BiH, kao sredstva – je žrtvovanje ljudi”, izjavio je.

“Politički vrh BiH, odnosno Alija Izetbegović bio je snažno pritisnut. Ja sam rekao tada, kada bih prosio komad hljeba, na to nisam mogao pristati, zato što mislim da je to propast i lažno rješenje”, ispričao je Mahmutćehajić.

“Ideja da se bosanski narod može posrbiti, pohrvatiti, da se svede na geto je stara ideja. Ta ideja ponovo vaskrsava – a to je dio pometnje i nedostatka razgovora”, ocijenio je gost Pressinga.

Ima li spremnosti pojedinih bošnjačkih lidera da pristanu na to danas?

“Bit će onih koji će pristati na to, koji su potkupljivi. Ne može postojati nikakva politička volja da donese tu odluku”, tvrdio je Mahmutćehajić u programu N1.

Dolaze kritike od predstavnika Srba i Hrvata da Bošnjaci žele vladati BiH?

“Da Bošnjaci žele svoju državu, to je nužno. To je potrebno. Ne mogu drugačije opstati kao politički narod. Njima se nudi komadanje države kao alternativa, a njihova politika mora biti takva da nije ni anti-srpska, ni anti-hrvatska, ni anti-jevreska i tako dalje”, izjavio je Mahmutćehajić za N1.

Utvrdio je da je politika bosanskog mišljenja potrebnija od zraka i vode.

A da li je Bosna fantom država?

“Postoje te konstrukcije da BiH nikada nije postojala, da nema kulturu, tradiciju, historiju… Možete svašta čuti, i ne samo to – svirke topova i mitraljeza idu uz te tvrdnje. Razaratelji Bosne hoće to”.

Ispričao je kako je istraživao jednog uglednog čovjeka, kojem je 1939. godine nuđeno “šta zine dobit će”, samo neka to ne bude u Sarajevu. Kazao je da i dan danas postoje takve vrste djelovanja.

“Ivo Banac kaže da je problem ovog područja rekonstruiranje velikosrpske politike. A ona je anti-srpska, i bosanskim Srbima neće donijeti ništa dobro”. To kaže uz tvrdnju da se mora razoriti pravni subjektivitet BiH, pa se zbog toga kupuju kolaboracionisti unutar bošnjačkog korpusa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.