David Scheffer za N1: Sud je pogriješio, ovo nije kraj

Vijesti 15. mar 201717:49 > 20:08
N1

"Ja bih rekao da nas čeka još, postoji nastavak. Moramo vidjeti kako će se situacija razvijati, ali ne mogu podijeliti detalje bilo koje od opcija", poručio je u večerašnjem Pressingu David Scheffer, autor zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Da li je Međunarodni sud pravde pomogao Srbiji?

Ja ne bih pokušao opisati način donošenja odluke kao nešto političko. Vjerujem u integritet Međunarodnog suda pravde“, kazao je Scheffer.

Dodao je da postoje dodatne opcije, ali da nije ovlašten da govori o njima.

Imamo neke opcije, ali nisam ovlašten da govorim o njima. Kada budemo spremni da pokrenemo bilo koju od tih opcija, to ćemo i učiniti. Sada ne bih da prejudiciram, prerano je da govorim o čemu se radi. Imamo svoje pripremne radnje koje moramo obaviti za svaku od opcija. Ono što vam mogu reći sa sigurnošću jeste da bih bio ekstremno iznenađen kada bi ovo bio kraj priče. Ja bih rekao da nas čeka još, postoji nastavak. Moramo vidjeti kako će se situacija razvijati, ali ne mogu podijeliti detalje bilo koje od opcija“.

Da li u ime BiH može neka druga država podnijeti tužbu protiv Srbije za genocid?

Mislim da to ne bi bio način da se pokrene novi materijalni predmet o genocidu. Bilo bi jako teško da bilo koja druga država dokaže da li ima pravo da podnese takvu tužbu. Moguće je to zamisliti u skladu sa Konvencijom o genocidu, da to uradi neka druga država koja je potpisnica Konvencija. Mislim da će prije biti ispitane druge vrste opcija. Tu bih stao. Mislim da bi bilo jako teško nagovoriti neku drugu Vladu da pokrene cijeli predmet pred Međunarodnim sudom pravde. Mislim da postoje druge, realnije opcije“, poručio je David Scheffer za N1. 

Scheffer smatra da rok od 10 godina nije relevantan za opcije koje se razmatraju.

Ne vjerujem da je rok od deset godina relevantan za opcije koje razmatramo. Svjesni smo tog roka, nismo naivni. Opcije koje razmatramo ne zavise od desetogodišnjeg roka“.

Ko je ustvari šef bh. tima?

“Ja sam zamjenik agenta gospodina Softića koji me je imenovao za svog zamjenika. Ja nisam šef, gospodin Softić je šef i agent tima. Ja ne bih sebe opisao kao šefa tima, zapravo je gospodin Softić šef tima”, istakao je Scheffer.

Kazao je da smatra da je zahtjev trebao uspjeti.

Ja mislim da zahtjev treba da uspije i imao sam svo pouzdanje da će biti uspješan. Očito je Sud donio odluku prema tehnikaliji. Mi vjerujemo da ta tehnikalija po kojoj je zahtjev odbijen nije valjana. Vjerujemo da je Sud učinio grešku kada je odbacio zahtjev. To je stajalište našeg tima i zato sada razmatramo druge opcije. Ne razumijem šta je pritužba? Mogli smo prije 8-9 mjeseci zauzeti stav da će Sud odbiti ovaj zahtjev i obustaviti rad na ovom predmetu i prestati razmišljati o genocidu i svemu što se desilo u BiH. Mi se nećemo zaustaviti, nastavit ćemo vršiti pritisak i nastavit ćemo da nudimo argumentaciju. Sudovi često odbijaju i oslobađaju optužbe pojedince za koje javnost misli da su krivi. Nekad ih oslobađaju zbog tehnikalija, ali ovo je nešto za šta se vrijedi boriti i imali smo sve razloge na svijetu da idemo dalje. Da li to garantuje da će to Sud prihvatiti? Naravno da ne, nikada nema garancija. Prethodna tri zahtjeva za reviziju su odbačena, nikad nije donesena odluka u procesu revizije bilo kada na Međunarodnom sudu. To što vi predate zahtjev ne garantuje vam da će taj zahtjev biti odobren na Sudu. Uvijek je to kocka, ali ovaj put je to bilo nešto za šta se vrijedilo boriti i rekao bih da još nije gotovo“.

Da li smatra da sudije Međunarodnog suda pravde mogu prekršiti odluku Registrara?

Ne znam odgovor na to pitanje. Postoje opcije na kojima možemo raditi. Te opcije ne podrazumijevaju nužno novu odluku sudija, ali neke mogu podrazumijevati novu sudsku odluku. Ne znamo još, istražujemo te opcije. ovo je kompleksan pravni postupak. Međunarodno krivično pravo je nešto što je kompleksno i zato se godinama iznose dokazi i rade svi ti manevri. Da, ovo je kompleksan postupak u kojem nema ništa jednostavno. Sada razmatramo neke od tih kompleksnosti i vidjećemo da li će se u Sarajevu donijeti odluka o tome šta dalje“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.