Završen sastanak posvećen Reformskoj agendi

Vijesti 17. mar 201711:03 > 11:11
N1

Danas je u Sarajevu održan sastanak posvećen Reformskoj agendi kome su prisustvovali komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijerka RS-a Željka Cvijanović i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Hahn je kazao da se rezultati reformske agende ne mogu vidjeti preko noći.

Ali želimo građanima pokazati ostvarive i konkretne rezultate. Konkretni ishodi reformske agende podsjećam na usvajanje pravilnika o cijeni lijekova zahvaljujući čemu je za 10-20% smanjena cijena lijekova. U KS za 20% se povećao broj novoregistrovanih poslovnih subjekata što je važno za jačanje privatnog sektora. U entitetima je povećano zaduživanja kod banka za 20% zahvaljujući manjim kamatnim stopama. Sve će to stimulisati ekonomiju. Potrebno je nastaviti reformski put. Razgovarali smo s predstavnicima MMF-a vezano za ispunjavanje svih mjera kako bi se osigurala naredna tranša“, kazao je Hahn i dodao da do kraja prve polovine godine očekuje da BiH dostavi odgovore na upitnik Evropske komisije.

Denis Zvizdić je kazao da očekuje da dio projekata bude odobren na Samitu u Trstu.

Tražio sam da veći dio sredstava bude usmjeren za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća, zapošljavanje mladih ljudi i infrastrukturne projekte. Reforme, investicije i zapošljavanje su suština razgovora i naših nastojanja“, kazao je predsjedavajući
Vijeća ministara BiH.

Željka Cvijanović premijerka Vlade Republike Srpske je kazala da je današnji sastanak bio dobra prilika da se analiziraju stvari i povuče crta da vidimo gdje se nalazimo.

Moramo promijeniti pristup reformama, više raditi, a manje pričati. Svi smo opredijeljeni za reforme, a na terenu ne možemo provesti određene stvari. U RS-u smo završili 55% aktivnosti, sve predviđene završili i započeli nove. Teške reforme otpadaju na entitete. Ključna stvar je interakcija koja postoji među različitim nivoima vlasti. Bez toga ne možemo očekivati konkretne rezultate. Nisam zadovoljna odnosom koji pokazujem u okviru cjelokupnog sistema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.