Kako je ratni invalid postao jedan od humanitaraca Mostara

Vijesti 18. mar 201717:14 > 17:25
N1

Iako je jedno vrijeme bio nepokretan i zbog zdravstvenog stanja ne bi smio raditi gotovo ništa, osamdesetpostotni ratni vojni invalid Đenan Kapetanović iz mostarskog Bafo naselja, da bi prehranio četveročlanu porodicu, razvio je biznis selidbom sugrađana i spašavanjem starih stvari od otpada, te postao jedan od humanitaraca grada na Neretvi.

„Ratni sam vojni invalid, 80 posto i ne bih smio raditi ovaj posao. Život me, ipak, natjerao pa radim“ – ovako svoju životnu priču započinje Đenan Kapetanović. Iako invalid, morao je preduzeti nešto i prehraniti četvoročlanu porodicu. Želja za životom i ljubav prema porodici bili su mu ispred svega, pa se nakon bezuspješnog traganja za poslom usrećio kad je otkrio posao, koji kako kaže neće niko da radi, a to je svoje sugrađane preseljavati, čistiti im podrume i odvoziti njihove nepotrebne stvari.

 „Ovim poslom sam se počeo baviti igrom slučaja prije tri i pol godine otprilike. Nije bilo posla, znači bila je borba za opstanak. Hodao sam kroz grad, mislio gdje ću, šta ću. Vidio sam neke oglase ljudi koji se bave istim ovim poslom, gdje sam se i ja uključio“, komentarisao je Kapetanović.

Uz preseljenje po niskim cijenama i čišćenje podruma počeo je sa saradnicima o svom trošku odvoziti stare i rashodovane stvari koje se mogu popraviti i prodavati ih po minornim cijenama.

„Posla ima, može se raditi. Jedini problem u ovome poslu je što moraš uvijek imati nekog spremnog u podne, u ponoć da radi, a malo je takvih u ovome gradu“, dodao je Kapetanović.

Zahvaljujući svome znanju i vještinama, Kapetanović je imao poziv od brata za rad u Italiji, ali, kaže, nije mogao ostaviti domovinu i djecu odgajati u tuđini, nego je sve napore uložio da ostane u svojoj zemlji i primjerom pokaže da se u BiH može opstati.

„Većine njih je stid raditi ovaj posao, ili im ponos ne da ili ih jednostavno sramota. Kad nekog zovnem da mi treba pomoći, jednostavno kažu ‘ko će to, sramota me'”, ispričao je.

Kapetanović je s ponosom kaže u svojoj zemlji naučio koristiti savremene medije, te put do potencijalnih kupaca za stvari koje popravlja pronašao preko društvenih mreža. Socijalna mreža njega je motivirala i za humanitarni rad, pa je tako sudionik brojnih humanitarnih akcija u gradu na Neretvi, kako prevozom i fizičkim radom, tako i poklanjanjem stvari porodicama koje su u potrebi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.