Sarajevo, grad apsurda – građani bez vode, mnogo i neplatiša

Vijesti 19. mar 201716:58 > 19:24
N1

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo po mnogo čemu je grad apsurda. Na jednoj strani - građani su sve češće bez vode, a računi koji im dolaze sve više dostižu neobjašnjive astronomske cifre. S druge strane - sve veći broj i neplatiša.

Komunalnim poduzećima građani duguju oko 200 miliona maraka, a sudovi su zatrpani predmetima zbog tužbi. Ko je nezadovoljniji: građani ili komunalci?

Hamdija Smailović pridružio se građanima koje je iznenadio račun za vodu. Tvrdi da nema ni bazen ni autopraonicu, jer ne razumije kako bi drugačije potrošio preko 3500 KM za samo jedan mjesec.

Sedamnaestog februara sam našao račun; kad sam ga otvorio – 3665 KM vode za januar. Tvrde da su bili i da su ustanovili da kod mene pušta instalacija. Ja tvrdim, voda ne pušta nigdje. Tolika voda da je izašla, pa to bi klizište napravilo“, rekao nam je Hamdija Smailović.

U međuvremenu – borba za efikasniju naplatu komunalnih usluga. U Ministarstvu pravde i uprave KS tvrde – Općinski sud ima oko milion predmeta koje se odnose samo na komunalne usluge.

Ja sam na puno mjesta pokazao interesantan grafikon Općinskog suda koji pokazuje koliko je predmeta krivice – to je mali kolač na grafikonu, sve ostalo je komunalna privreda“, naveo je Mario Nenadić, ministar pravde i uprave KS.

Pitamo se – koliko su, kada je voda u pitanju, potraživanja realistična? Jer, Hamdija sa početka priče nije usamljen slučaj. Građani su nam i ranije pokazivali – astronomske račune za vodu koje tokom noći, a nerijetko i dana, nema zbog već uobičajenih redukcija.

Kantonalno javno komunalno preduzeće “Rad” godišnje ima oko 55 hiljada tužbi. Ulice čiste redovno, tvrde.

Irfan Rustempašić koji živi u naselju Dobrinja misli da može i bolje.

Ja sam kao građanin Kantona Sarajevo primijetio da u posljednje vrijeme ne viđam cisterne za pranje ulica po gradu, dok smo ih prije kao djeca stalno viđali – u sporednim, pa čak i padinskim dijelovima grada“, rekao nam je Rustempašić.

“Rad” smo, ipak, pitali zašto građanima nije omogućeno da otpad odlažu u različite boje kanti i kontejnera…

I na mjestima gdje su postavljeni kontejneri, to se zloupotrebljava, pa građani ubacuju svašta. – Znači, građani nemaju svijesti, i je li to glavni razlog zašto ih nemamo? – Između ostalog, jedan od razloga je nesavjesnost građana; druga stvar bi bile zakonske mjere koje bi primorale građane da se okrenu reciklaži“, kazao je Mirza Ramić, portparol KJKP “Rad”.

Ipak, šareni kontejneri mogli bi uskoro ukrasiti ulice i građane podsjećati na ekološke obaveze. Tako najavljuju u ovom preduzeću.

A novine uskoro i u saobraćaju… Gras uskoro uvodi novu uslugu. Građani će moći poslati poruku i saznati kad dolazi novi tramvaj, trolejbus ili autobus.  Poruka će koštati 6 feninga, a pitanje je – zašto i toliko, kada su u većini svjetskih metropola table sa informacijom o ulasku narednog vozila u stanicu – sasvim uobičajena pojava.

I dok se množe predmeti na Općinskom sudu, raste i dug građana prema komunalnim preduzećima. Sada iznosi oko 200.000 miliona, kažu nadležni. Građani rijetko govore, a ulazak u sudske sporove sa komunalnim preduzećima često je isuviše kompliciran izazov za većinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.