Mektić: Zašto ne želimo priznati da je korupcija urušila sve

Vijesti 20. mar 201709:51 > 10:09
N1

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić gostujući u jutarnjem programu N1 televiziji te govorio o kriminalu u bh. pravosuđu, korupciji, te odnosima u BiH i regionu.

Ko su ti koji sprečavaju uspostavljanje pravne države?

“Nalazimo se već duže vrijeme u pravnom haosu. Od reforme pravosuđa od prije 15 godina nismo uspostavili dobre kriterije ni regulatora koji bi kontrolisao proces te reforme, a ona je bila prepuštena sama sebi i krenula je u krivom smjeru. Nije se uspostavljala vladavina prava i svakim danom sve je bilo manje pravne države, a sve se više uvlačila korupcija i kriminal u pravosudne institucije.

Regulator (VSTV) se pokazao nekompetentno i u nekim momentima nezainteresovano. Mislili su da su sami po sebi autoriteti, a pravni sistem je podrazumijevao da veliki teret od policije preuzima tužilaštvo. Oni nisu spremni, a nisu ni znali da to urade.

Politika nije stvarala nikakav ambijent da se korupcija postavlja kao ozbiljan problem koji će uništavati ustavni, pravni i politički poredak države i kroz sistem je dozvoljeno da se korupcija pojavi u svim sferama društvenog života”, odgovorio je ministar sigurnosti BiH.

Mektić ističe da je korupcija ogroman problem ove države, toliko veliki da konstantno imamo krize koje nas skreću sa važnih životnih pitanja sa kojima se susreću građani.

“Problem u pravosuđu je mnogo dublji i veći. Trebamo se okrenuti oko sebe, vidjet ćemo da i susjedi imaju probleme, ali da se bore i imaju određene rezultate. Mi smo se nekako prepustili i predali jednom sunovratu…

Dovoljno je pogledati medije pogledati kako pišu. Nosioci pravosudnih funkcija demantuju i odbacuju svaku vrstu dobronamjerne kritike. Ako kažemo da je korupcija urušila sve segmente društva, ako nam ljudi izvana, naši partneri, prijatelji, EU sugerišu da je to najozbiljniji problem u našem društvu – zašto to ne želimo priznati i rješavati?

Kada bude konfiskovan profit, imovina, kada budu presude. Postoji društvena, politička odgovornost da pokrenemo proces promjene svijesti jer je korupcija postala sastavni dio života. U narodu imaju tako stečeni maniri i pojave, normalna stvar je postala da idete s novcem i darovima na neka mjesta”, smatra Mektić.

Bio je jedan od ministara koji se žestoko usprotivio napuštanju Institucija države prilikom slučaja “Revizija”, rekli ste da ste tu da bi radili.

“Bio je neprihvatljiv način na koji se ušao u proces revizije. Sve vrijeme sam govorio da stvar vratimo u institucije, dajte nove činjenice i dokaze. Ako postoje novi dokaze, svi smo svjesni da se oni trebaju u nekoj sudskoj proceduri i potvrditi. Na kraju to je dobilo epilog, kakav je dobilo, na kakav se upozoravalo.

Uprkos tome, ja sam govorio da mi moramo raditi u interesu građana, prevazilaziti probleme i da blokade nisu opcije. Isto tako, protiv svih anomalija se mora boriti i vratiti u institucije.

Kako vidim neće se održati sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Navodno ne žele usvojiti zaključke NSRS, mislim da je ona zloupotrijebila i ovu reviziju. Ključni je problem, vidjet ćete, sporedni problem revizija, a glavni problem vide pravosuđe.

Ipak, očekujem da se rasvijetle teški slučajevi kriminala i korupcije”, mišljenja je ministar sigurnosti BiH.

Da li je rješen problem pasoških knjižica? Danas je rok, ako se ne riješi problem građani ostaju bez pasoša.

“Problem je riješen, a nastao je jer su u ranijem periodu napravljeni štetni ugovori po BiH. Vozačka dozvola je 60 KM, a u normalnoj proceduri poštenog tendera građani bi je trebali dobiti za 5 KM. Moramo podhitno ući u preispitivanje tog štetnog ugovora. Niko ne zna koliko bi trebao trajati taj ugovor, jer se vezao za 12 miliona ličnih karata.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.