OAZA druženjem sa najmlađima obilježila Svjetski dan voda

Vijesti 22. mar 201713:08 > 13:12
N1

Povodom Svjetskog dana voda koji se od 1993. godine svakog 22. marta rezolucijom Generalne skupštine UN-a obilježava širom planete, predstavnici OAZA-e, jedne od najnagrađivanijih voda na svijetu, danas su upriličili edukacijska druženja sa djecom u vrtićima i školama širom Bosne i Hercegovine.

O značaju vode, i o potrebi očuvanja vode, mališani i učenici slušali su od zaštitnih lica Oaze, poznate bh. manekenke Džejle Glavović i reprezentativke BiH u plivanju Amine Kajtaz.

“OAZA već tradicionalno obilježava Svjetski dan voda. Ovaj put smo odlučili da ovaj dan provedemo sa djecom. Naši promotori i zaštitna lica ispričali su priču o vodi, prirodnom bogatstvu na koje smo svi mi u Bosni i Hercegovini posebno ponosni, jer smo među zemljama sa najvećim omjerom pitke vode po glavi stanovnika u Evropi. Reakcije mališana su odlične. A puno toga o tome kako se voda može sačuvati, saznali smo od djece u vrtićima i školama”, izajvio je Armin Hrvić direktor tešanjske kompanije Oaza d.o.o., koja od 2013. posluje u okviru AS GROUP.

Prošle godine, na današnji dan OAZA je na tržište plasirala nove redizajnirane boce prirodne izvorske vode OAZA, sa redizajniranom etiketom i novim zapreminama. Nove boce OAZE su naglasile njene prednosti i posebnosti, a geografsko porijeklo koje garantira kvalitet izvora stavljeno je u prvi plan teksturama na boci. Također etiketa jednako naglašava svjetski uspjeh vode OAZA kao najnagrađivanije bosanske vode na svijetu.

Bosna i Hercegovina je najbogatija vodom od svih zemalja u regiji. Prema podacima Svjetske banke za 2012.godinu, Bosna i Hercegovina je sa 9,461 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika prva u regiji i sedma u Evropi. BiH je po ovim paramterima u vodnim resursima bogatija od mnogih zemalja svijeta uključujući Kinu, Francusku, Njemačku, Japan i Sjedinjene Američke Države.

OAZA je do sada na svjetskoj smotri voda u američkom Berkeley Springsu (International Water Tasting Awards), ocijenjena najprije zlatnom medaljom 1998, zatim srebrenom medaljom 2000, potom bronzanom medaljom 2001, te ponovo zlatnom medaljom 2002. godine, i srebrenom medaljom 2015. godine. OAZA je svojevremeno bila i na zvaničnom meniju “Bijele kuće”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.