Stiglmayer: Rusija bi željela da se BiH ne priključi EU

Vijesti 15. dec 201419:49 > 19:50
N1

Novu inicijativu za BiH koja stiže iz EU analizirala je u Dnevniku N1 gošća Alexandra Stiglmayer koja se uživo javila iz Brisela.

“Ministri vanjskih poslova su prihvatili njemačko-britansku inicijativu što je dobra vijest za BiH, tako da će biti dosta rada u narednim sedmicama i mjesecima. Prvo se mora izgraditi jedna pismena obaveza u kojoj će se BiH obavezati da će povesti reforme i oko tih reformi će se morati dogovoriti sa EU. To se reforme na ekonomskom planu, socio-ekonomske reforme, ali isto tako i program za stvaranje radnih mjesta, veća funkcionalnost kroz uvođenje koordinacionog mehanizma i još uvijek se spominje i plan kako bi se implementirala odluka u slučaju Sejdić i Finci. Ovo moraju politički lideri potpisati, ali i skupština BiH usvojiti, pa tek onda će se EU zadovoljiti da je BiH voljna sprovesti te reforme”, odgovor je Stiglmayer na pitanje šta za EU znači “dogovor o reformama”.

Da li je moguć pomak u politici starih političkih lidera u BiH, Stiglmayer je kazala: “Postoji mogućnost: Zadnje dvije tri godine su bile izgubljene kroz pokušaj da se implementira odluka Sejdić i Finci. Sada se mora prihvatiti ova ponuda. Hoće li se to dogoditi ovisi o politčkim liderima. Ja mislim da su sada bolje šanse nego što su bile prije izbora”.

“Rusija bi željela da se BiH i druge države – Crna Gora, Srbija, ne priključe EU. Mislim da Rusija ne nudi ništa što bi mogla biti konkurentnost prema EU. Postoji pokušaj od Rusije da se države zapadnog Balkana odmaknu od puta prema EU”, izjavila je Alexandra Stiglmayer na pitanje da li postoji protivteža Evropskoj uniji u BiH, nešto o čemu je nedavno ruski ambasador u BiH govorio: da se ne ograničavamo samo na evroatlantsku perspektivu.