DF: Smjena Jusića je licemjerstvo vladajućih stranaka

Vijesti 23. mar 201715:26 > 15:28
N1

Demokratska fronta smatra da su vladajuće stranke pokazale licemjerstvo kad su u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izglasale smjenu zamjenika ministrice odbrane BiH Seada Jusića, a ne i smjenu ministrice Marine Pendeš te drugog zamjenika Borisa Jerinića.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Izglasati samo smjenu zamjenika Jusića, ali ne i drugog zamjenika Jerinića, a pogotovo najodgovornije osobe u Ministarstvu odbrane BiH Marinu Pendeš, zaslužuje da se nazove običnim i očekivanim licemjerjem vladajućih stranaka.

Poslanici vladajućih stranaka, pogotovo SDA i SBB, u raspravi su koristili argument da neće glasati za smjenu Jerinića i Pendeš iz razloga što bi njihovom smjenom Ministarstvo odbrane ostalo, kako rekoše, obezglavljeno. Ovom prilikom treba reći da to jednostvno nije tačno jer smijenjeni funkcioneri ostaju na toj dužnosti sve do izbora novih i nastavljaju redovno obavljati svoje poslove.

Kako je moguće da je samo Jusić smijenjen jer je prekršio Ustav BiH i zakone ove zemlje, a njegov kolega Jerinić i njima nadređena ministrica Pendeš nisu, a zajedno su učestvovali u neustavnom i nezakonitom angažiranju borbene, ne počasne, jedinice Oružanih snaga BiH na proslavi praznika kojeg je Ustavni sud malo ranije proglasio neustavnim, problematizira ta stranka.

Kola su se slomila“ samo na onome koji je imao najslabija „politička leđa“, odnosno onome koji je ostao bez političke zaštite, zaključuje Demokratska fronta.

“Ako ste već glasali za smjenu Jusića, za pretpostaviti je kako smatrate i kako ste ubijeđeni da je riječ o kršenju Ustava BiH i zakona ove zemlje. Kako onda da niste glasali za smjenu onih koji su zajedno s Jusićem učestvovali u tome?  Drugo, ako ste ubjeđeni da Pendeš i Jerinić nisu prekršili Ustav BiH i zakone ove zemlje, pa niste glasali za njihovu smjenu, zašto ste onda glasali za smjenu Jusića – pitanja su koja Demokratska fronta postavlja političkim subjektima koji su se izjasnili za Jusićevu smjenu”, saopćeno je iz Službe za odnose s medijima DF-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.