Istražujemo: Da li će doći do zatvaranje 10 škola u KS?

Vijesti 25. mar 201714:08 > 14:16
N1

Iz Naše stranke su upozorili na moguće zatvaranje 10 škola u Kantonu Sarajevo. Navodno, da bi uštedjeli, u Ministarstvu su se odlučili djecu prebaciti u druge škole, napraviti veće razrede, a najmanje 10 škola zatvoriti.

Jedna od škola koja bi se racionalizacijom trebala zatvoriti je i O. Š. Saburina. Esma Kalamujić koja je predsjednica Vijeća roditelja ove škole Saburina i čije dijete pohađa ovu školu je istakla kako problem zatvaranja ove škole datira već duži niz godina te kako se ponovo aktualizirao jer su reagovali iz Naše stranke. Roditelji su zabrinuti i neće dozvoliti da njihova djeca idu u neke druge škole.

“Naravno da smo svi zabrinuti, prvenstveno vezano za opet ću reći za ovu školu. Naša škola je historijski objekat, na vrlo lijepom mjestu, vrlo atraktivnom mjestu , da li su to neke varijacije, varijante za ovu školu, neki afiniteti i apetiti drugih mi smo tu i dalje roditelji, to dozvoliti nećemo”, kazala je Esma Kalamujić iz Vijeća roditelja O. Š. Saburina.

Iz Vijeća roditelja KS su nam rekli kako nisu dobili zvaničan dokument o zatvaranju škola, ali da im je ministar obrazovanja KS u neformalnom razgovoru rekao da do ztvaranja škola vjerovatno neće doći.

“Što se tiče ovog integrisanja, na način na koji je to objašnjeno, vjerovatno će se naći prostora da se u neki školama to uradi a u nekim na koje se insinuacijom u tom dokumentu spominju i neće moći. Vijeće roditelja do onog trenutka dok je to za korist učenika i dok ne ometa nastavni proces biće za takvu vrstu reforme”, dodala je Dijana Parla, potpredsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja kažu kako treba obezbjediti pravično i kvalitetno obrazovanje za sve učenike te jednake uslove za sve nastavnike i učenike u KS. Istakli su kako neće dozvoliti da ni jedna Vlada niti politička partija ukine bilo koju školu.

“Doći će do umrežavanja škola, kao što to imamo na Zapadu, dakle rješenja postoje, funkcionišu, dakle učenici će ostati u tim objektima. Ono što će se desiti vjerovatno je da će doći do gubitka određenog broja menadžerskih pozicija direktorskih pozicija, pozicija u administraciji u školama i dobit ćemo optimalan broj učenika u svim školama, to nam je cilj”, kaže Saudin Sivro iz Sindikata osnovnog obrazovanja KS.

Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović nam je rekao kako su sve ove tvrdnje oko zatvaranja škola prejudiciranje, te kako Ministarstvo vrši provjere da li škole rade u zakonskim okvirima i da će o tome obavjestiti Vladu i Skupštinu KS. Iz Naše stranke ipak smatraju da je ovakva racionalizacija štetna.

“Konačno mi mislimo da ovakva racionalizacija ide u formiranje područnih škola i dugoročno zatvaranje tih škola, ovakva racionalizacija stvara od nastavnog kadra višak u pedagoškim standardima koji su neprilagođeni savremenim uređenim državama”, kazao je Vibor Handžić, predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke.

Šta će u konačnici značiti ova racionalizacija ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno, protiv zatvaranja škola udruženo će se boriti djeca , roditelji, kao i Sindikat obrazovanja i kantonalno Vijeće roditelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.