Čengić: Protivimo se zatvaranju škola u Sarajevu

Vijesti 26. mar 201717:05 > 17:07
Facevook/Irfan Čengić

Vlada Kantona Sarajevo ponovo oživljava ideju zatvaranja 10 sarajevskih osnovnih škola pod izgovorom smanjenja troškova. Irfan Čengić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i dopredsjedavajući Vijeća Općine Stari Grad Sarajevo upozorava na neustavnost i pogubnost ove inicijative.

“Nakon što su SDA i HDZ usavršili diskriminirajući model Dvije škole pod jednim krovom sada su u KS zainteresovani za model Jedna škola pod tri krova, odnosno žele ukinuti pravni status 10 osnovnih škola.

Predložiti ću da se Vijeće Općine Stari Grad na narednoj sjednici izjasniti po ovom pitanju, nadam se da će većina vijećnika podržati naš stav da sačuvamo sve osnovne škole jer su od velikog značaj za našu lokalnu zajednicu. Te škole su preživjele najteža ratna razaranja, nadam se da će preživjeti i ovu Vladu Kantona Sarajevo. Neka štede na drugim segmentima i oblastima, a ne na obrazovanju naših najmladih sugrađana. Ova vlast mora shvatiti da je obrazovanje ulaganje, a ne trošak, i treba prestati sa napadima na naše osnovne škole, jer mogu biti sigurni da se mi nećemo umoriti od čuvanja tih škola.

Vladu KS pozivamo da provede presude Ustavnog suda i vrate ovu i druge nadležnosti lokalnim zajednicama. Ukoliko Vlada KS bez saglasnosti lokalne zajednice izvrši spajanje ili ukidanje škola, lično ću podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra obrazovanja i nauke KS“, ističe Irfan Čengić.

Osnovne škole kojima se planira ukinuti status pravnog lica su: Hasan Kaimija, Hasan Kikić, Saburina, Vrhbosna, Zaima Kolar, Silvije Strahimir Kranjčević, Četvrta osnovna škola, Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković, Velešićki heroji, Vladislav Skarić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.