Pročitajte tekst Deklaracije o zajedničkom jeziku

Vijesti 29. mar 201708:51 > 09:26
Pixabay

Sutra će u Sarajevu biti predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku. Dokument je to koji je podigao puno prašine, kako među jezikoslovcima, tako i u javnosti.

Deklaraciju o zajedničkom jeziku do sada je potpisalo više od 200 lingvista, književnika, naučnika, aktivista i drugih osoba iz javnog i kulturnog života Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a projekt su inicirali Udruženja Krokodil, Udruge Kurs iz Splita, podgoričkog Centra za građansko obrazovanje (CGO) i PEN centra BiH iz Sarajeva. Projekt su podržali Allianz Kulturstiftung i Forum ZFD. Jedna od potpisnica je i Štefica Galić, urednica portala Tačno.net.

“Smatram da ne treba pristajati na sve veće nacionalističke podjele, kako sutra naša djeca ne bi bila neprijatelji jedni drugima, da se – naravno – razumiju, kao što se i mi do sada razumijemo i da se ukidaju dvije škole pod jednim krovom. Da jezik ponovno bude ono što će nas spajati, a ne razdvajati”, smatra Štefica Galić, urednica portala Tačno.net.

I hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na upit tportala da prokomentariše Deklaraciju kazala je kako nije konkretnije upoznata s njom i da joj nije jasno u kojem smjeru ide ta inicijativa.

U tekstu deklaracije se jezik ne imenuje, ali se – potpuno suprotno nacionalističkim mitovima – tvrdi da je on zajednički građanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Screenshot
Screenshot