Lindov: Najave o izgradnji Koridora Vc su lijepe, ali..

Vijesti 30. mar 201715:38 > 15:45
N1

Profesor sa Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu, Osman Lindov komentarisao je najavu v.d direktora JP Autoceste FBiH Adnana Terzića, da će naredne 4 godine na koridoru Vc biti igrađeno 145 km autoputa.

On kaže da je to lijepo čuti, ali nije optimista da je BiH sposobna da povuče kreditna sredstva od strane EBRD-a i EIB-a i da li će biti spremna dokumentacija kako bi kredit bio operativan.

U nekim prethodnim periodima nismo dostigli nivo dinamike ni mogućnost da spremimo sve papire kako bi imali kapacitet da uzmemo novac i počnemo graditi”, kazao je Lindov.

Sredstva od 800 miliona eura koja su spremna od strane EBRD-a i EIB-a biće operativna tek onda kada se usvoji Zakon o akcizama na naftu I naftne derivate. Lindov kaže da se može očekivati veći problem u tenderskoj proceduri.

Svjesni smo da su nam mnogi tenderi iz raznih razloga padali i da nismo mogli povući dostupna sredstva, jer nismo imali potrebnu dokumentaciju. Ja želim da vjerujem da možemo graditi. Hajde da vidimo za godinu dana šta je napravljeno od ovih najava”, ističe Lindov.

Lindov ističe da su veliki problemi u tome što u BiH nema jasnih prostornih planova. Još nije postignut dogovor o trasama na južnom dijelu Koridora Vc.

Već 20 godina nema dogovora oko toga. Kako mi možemo nešto da se dogovorimo, ako se najprije dogovaramo na nivou države, onda to siđe na nivo entiteta, a sada na kantonalni nivo. Sada smo doši do toga da se 5 godina dogovara trasa na južnom dijelu sa kantonima ili lokalnom zajednicom, zato što se na državnom nivou nijepostigao dogovor. Mi ćemo imati problem sa eksproprijacijom ili trasiranjem trasiranjem tolikih kilometara, jer ćete imati problem sa lokalnom zajednicom.

Lindov kaže kako se sve mora vratiti na nivo države, jer lokalna zajednica ne može odlučivati o projektima koji su od ekonomske i državne važnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.