Još uvijek niko ne zna kolika je Bosna i Hercegovina

Vijesti 30. mar 201716:26 > 17:17
N1

Godinama je trajala trakavica oko objave rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.

 Rezultati su objavljeni mada uz osporavanja. Ako znamo koliko nas ima, onda smo još uvijek daleko od ”dogovora” o veličini države. O ovoj temi i ranije ste u nekoliko navrata mogli čitati na N1info, a interesantno, zvanični podaci i dalje su isti.

Tako ćete na web prezentaciji Predsjedništva Bosne i Hercegovine pročitati podatak o površini države od 51.209,00 km², na stranici Vijeća ministara ”tvrde” da je površina zemlje 51.197 km². Svoju ”teoriju” koja se razlikuje od prethodne dvije ima Ministarstvo vanjskih poslova – površina BiH prema podacima s njihove internet stranice je 52.280 km².

A šta kažu stručnjaci?

“Dakle, prvi put kao geograf se susrećem da je u površinu jedne države ubrojana i akvatorija mora. Inače se ona ne ubraja, nego se u površinama zemalja daje samo površina kopna. Ovaj problem disporcije između ranijih i sadašnjih površina jeste s kojih se to karata mjerilo”, pojasnio je geograf Muriz Spahić govoreći za N1.

On je kazao da su različiti podaci i na razini entiteta, ali i na razini koje predstavlja Brčko Distrikt.

“Dakle postoji totalna nusaglašenost površina entiteta i Distrikta Brčkog u sumarnom okviru da je to više od ovih površina o kojima sam govorio, bilo da je to 51.129 ili 51.209,2 kilometra kvadratnih”, dadao je Spahić.

Podaci će se morati usaglasiti jer će i to biti samo jedno od pitanja u upitnik EU o prijemu naše zemlje za članstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.