Struka upozorava: FBiH prijeti pojava dječije paralize

Vijesti 30. mar 201716:45 > 18:33
N1

Samo 70 posto djece u Federaciji BiH je vakcinisano. Ovaj jako nizak procenat doveo je BiH rame uz rame sa Rumunijom i Ukrajinom kojima prijeti pojava dječije paralize. Sankcije na papiru postoje, ali u praksi se ne sprovode. Do sada niti jedan roditelj/staratelj nije kažnjen zbog odbijanja imunizacije djeteta.

Broj vakcinisane djece u Federaciji BiH u kontinuiranom je padu. To je zabrinjavajuće upozoravaju zdravstveni radnici, te dodaju kako ne smiju dopustiti da nas zadesi sudbina Rumunije, gdje je u protekloj godini nekoliko hiljada ljudi oboljelo od malih boginja, a 17 ih je preminulo od te zarazne bolesti.

“I Svjetska zdravstvena organizacija je prepoznala ovaj nizak obuhvat, i uz Ukrajinu i Rumuniju i BiH je svrstala u red zemalja sa visokim rizikom za ponovnu pojavu cijepovno-preventivnih bolesti”, kazao je Davor Pehar, direktor ZZJZ FBiH.

Za razliku od ostalih evropskih zemalja, pa i onih u regionu gdje je obuhvat vakcinisane djece 90-95 posto, u Federaciji taj broj iznosi 70 posto. Stoga kažu, dječija paraliza nije daleko od stvarnosti koja kuca na vrata, ako se nastavi ovakav trend. Edukacija i partnerski odnos između pedijatara i roditelja je ključan za napredak.

“Moramo povećati broj pedijatara jer ih je jako malo i to je jedan od razloga što je smanjen broj imuniziranosti”, upozorila je Amira Skaka, pedijatar. 

“Inače smo zbog smanjenje procijepljenosti rizični za svijet, zajedno sa Rumunijom i Ukrajinom mi smo rizični za pojavu dječije paralize”, dodao je Mirsada Mulaomerović, pedijatar.

Iako zakonski obavezna, vakcinacija zadaje muke brojnim roditeljima, koji su u dilemi da li vakcinisati dijete ili ne. Brojne informacije kojima su svakodnevno izloženi o negativnim posljedicama vakcinacije – te razlozima za i protiv – ovu odluku čine još težom.

“Ja sam vakcinisala ali nije mi bilo nijednom jednostavno, puno pratim dijete i puno se brinem oko toga”, otkrila je Ena Bašić, majka.

Moguća sankcija koju zakon predviđa za odbijanje imunizacije jeste novčana kazna od 100 do 2.000KM, ali do sada niti jedan roditelj/staratelj nije kažnjen zbog nevakcinisanja djeteta, potvrdili su iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Uzročnici bolesti protiv koji se vakcinišu djeca nisu nestali sa ovih prostora nego je kvalitetnih programom vakcinacije postignuta kolektivna zaštita, koja je svakim danom sve niža, a mogućnost zaraznih bolesti sve veća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.