Istražujemo: Ima li Konzum dugovanja u BiH

Vijesti 31. mar 201717:12 > 18:38
N1

Premda je koncern Agrokor u Hrvatskoj blokiran, kćerke-firme ove korporacije u Bosni i Hercegovini posluju bez većih problema. Prema podacima nadležnih, firme Agrokora u BiH redovno plaćaju dadžbine prema državi.

Najmanje je osam kćerki-firmi Agrokora, koje posluju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sve one, prema zvaničnim podacima, uredno izmiruju obaveze prema državi. U Upravi za indirektno oporezivanje su nam potvrdili da, zaključno sa 30. martom, niti jedna Agrokorova firma nema dugovanja po osnovu PDV-a.

Agrokor ima razgranatu mrežu kćerki-firmi. Samo u Sarajevu je registrirano pet kompanija, i to: PIK VRBOVEC, ZVIJEZDA, KONZUM, VELPRO i SUPER KARTICA. U Grudama je registrirana firma AGROKOR-ZAGREB doo, a u Čitluku LEDO doo. SARAJEVSKI KISELJAK DD je također u vlasništvu Agrokora. Prema našim saznanjima, sve te firme su samo u prošloj godini platile PDV-a više od 20 miliona maraka. Od toga najviše Konzum, preko 8 miliona, Sarajevski Kiseljak šest, i Ledo Čitluk više od četiri miliona.

I u Poreznoj upravi Federacije su nam također potvrdili da Konzum nema poreznih dugovanja:

Prema evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, privredno društvo ‘KONZUM’ d.o.o.Sarajevo nema dospjelog, a neplaćenog duga po osnovu javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH, odnosno duga u postupku prinudne naplate, niti su transakcijski računi ovog poreznog obveznika blokirani“.

U Poreznoj su potvrdili da Agrokor ima dionice u ambalažnom servisu, distributivnom centru i institutu za informacione tehnologije, ali da ni ove firme nemaju dugovanja. Potraživanja prema Konzumu nema ni MILKOS, koji jedan od većih dobavljača.

Zbog partnerskog odnosa i saradnje sa Konzumom i članicama Agrokor grupacije, mi nemamo problema, što se tiče naplate potraživanja, i ostvarujemo odličnu saradnju sa Konzumom“, istakao je Adin Fakić.

Da Konzum u BiH nema problema sa poslovanjem, u ovoj su kompaniji više puta ponovili, a u posljednje vrijeme su i proširili broj poslovnica, te modernizirali nekoliko najvećih centara u Sarajevu i Banjaluci.

Prema podacima Konzuma, ova kompanija u BiH zapošljava više od četiri hiljade ljudi, ali ako se tome dodaju i zaposleni u svih osam Agrokorovih firmi u BiH, taj je broj znatno veći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.