"Ko je kriv za brojna neriješena ubistva Bošnjaka u RS-u?"

Vijesti 01. apr 201716:49 > 16:50
N1

Poslanik Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka (SBB), najavio je da će istrajati na zahtjevu za informaciju o neriješnim slučajevima ubistava u entitetu RS.

Između ostalog, Čavka u pisanoj izjavi upozorava na slučaj iz Trnopolja iz 2014. godine, ali i druge ranije neriješene slučajeve napada i ubistava.

“Uputio sam pitanje prema Tužilaštvu RS ko je kriv za ubistva Almira Redžića i Muharema Balića u Trnopolju na Bajram 2014. godine? Nakon što je Zikriju Krkića Okružni sud u Banjoj Luci oslobodio u septembru 2015. godine, nije bilo nikakvog odgovora Tužilaštva po ovom pitanju. Za javnost je važila priča o Krkiću i povezanosti takozvanog ‘vehabijskog pokreta’, a kada je oslobođen odgovornosti, niko nije napravio ništa da riješi slučaj i traži stvarnog krivca”, saopćio je Čavka.

Navodi također da nikad nije riješen slučaj stradanja Murata Badića na postavljanju kamena temeljca Ferhadija-džamije, kao ni ubistva Melihe Durić u Vlasenici na 11. juli, prije 16 godina.

“Brojni slučajevi fizičkih napada na ljude i imovinu građana bošnjačke nacionalnosti nadležni organi nisu tretirali s obzirom na otežavajuće okolnosti napada – raspirivanja međuetničke i međureligijske mržnje, već kao obične slučajeve oštećenja stvari ili napada sa ‘lakšim’ tjelesnim povredama. Sjetimo se napada na Nezira Dardagana u Zvorniku ili napada na Nerku Hanifića u Vrbanjcima kod Kotor-Varoša”, dodao je Čavka u pisanoj izjavi.

Upozorava “da su nadležna tužilaštva nemarnim odnosom prema ovim slučajevima poslala poruku javnosti da napad na građane bošnjačke nacionalnosti može proći nekažnjeno u RS”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.