"Srbija na Balkanu nema važnijeg saveznika od RS i obratno"

Vijesti 03. apr 201716:54 > 16:57
N1

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka Banjaluka analizirao je rezultate Predsjedničkih izbora u Srbiji, na kojima je pobijedio Aleksandar Vučić.

Šolaja tvrdi da će u narednom periodu biti niz ubrzanijih kontakata između BiH i Srbije, budući da Vučić i njegova politika se baziraju na politici saradnje, miroljubivosti i dobrih odnosa.

“Srpsko-bošnjalki odnosi su garant stabilnosti Balkana”, kazao je Šolaja, koji je dao sud i o odnosima RS i Srbije u narednom periodu.

“Činjenica je da Srbija i RS od prvog dana imaju dobre odnose. Bez obzira ko je na vlasti s koje strane Drine. Činjenica je i da su na čelima RS i Srbije vođe one koje su u ime naroda izabrane”, pojasnio je.

“Tu nema dileme, još od devedesetih godina – svi odnosi se svode na saradnju. Sigurno je da Srbija nema važnijeg saveznika na Balkanu od RS i obratno, jer su to dva kolektiva koja pripadaju istom narodu”, izjavio je Šolaja u Danu uživo na N1.

Izbore u Srbiji, kao i u BiH karakteriše mala stopa izlaznosti, zbog čega je to tako?

“Ljudi ne vjeruju u mogućnost da doprinesu. To je stvar političkih odnosa u datom trenutku. Jučer je pobijedio Vučić, i to je bilo jasno. Mnogi su razočarani procesima, realizacijom interesa – pa tako izražavaju svoje stanovište”, kazao je Šolaja.

Profesor Šolaja je utvrdio i to da na izborima odlučuju i oni koji izađu na njih, ali i oni koji ne izađu.

“Mi nemamo dovoljno političke kulture da je svaki glas važan. Vučić je pobijedio zahvaljujući politikama koje je vodio. Neki su se angažovali tek pred izbore. Kampanje malo šta promijene”, ocijenio je.

Kazao je i to da prolazi vrijeme vođenja prljavih i pljuvačkih kampanja, osim u BiH – gdje je vlast podijeljena na više nivoa, te da je BiH za sada još uvijek na nižem nivou političke kulture.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.