Prosječan stanovnik FBiH plaća 650 KM zdravstvenom sistemu

Vijesti 07. apr 201717:36 > 20:10
N1

Svjetski dan zdravlja ove je godine tematski posvećen depresiji. Ujedno je i prilika da iznova postavimo pitanje kakav je zdravstveni sistem u BiH i kakav nam je zajednički zdravstveni karton?

“Zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini praktično je virtuelan sa nekih trinaest sistema, među kojima nitko ni s kim ne govori. Ono što treba građanima Bosne i Hercegovine jeste jedinstven zdravstveni sistem bez bilo kakvih finansijskih i drugih granica, a koji vam omogućava da dobijete zdravstvenu uslugu u svakome dijelu Bosne i Hercegovine”, naglašava Bakir Nakaš, ljekar.

To sada ipak nije tako. U Bosni i Hercegovini, podijeljeno je uglavnom sve – pa tako i sistem zdravstvene zaštite: ovaj resor organiziran je na razini dva entiteta i Distrikta Brčko, uz deset kantonalnih ministarstava zdravstva samo u Federaciji BiH. Prema nekim procjenama, Federaciju BiH sustav zdravstva na godišnjoj razini košta otprilike 2,5 miljarde maraka. Po glavi je stanovnika to, na godišnjoj razini – preko 650 maraka u zdravstvenom sistemu. Jesu li građani uistinu i zadovoljni tretmanom?

ANKETA: 

“Kad god nešto trebam, neku uslugu, moram sve dodatno plaćati. Bukvalno plaćam istu stvar dvaput”;

“Kako ću s time biti zadovoljan? Ja sam jedan od rijetkih koji je malo privilegovan, ima malo više veza pa ne čekam kao što drugi to rade. Međutim, u globalu to nije ni blizu dobro.”

“Ništa nije kako treba. Gdje god dođete, red čekate. Ne možete da završite ono zbog čega ste došli”.

A kada je pak riječ o zdravstvenome stanju bh. građana – prema podacima sarajevskog kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo, ali na to ukazuju i podaci entitetskih zavoda – oboljenja sustava za disanje su najčešći razlog zbog čega se stanovnici javljaju u zdravstvene ustanove primarne razine zdravstvene zaštite. To su u prvome redu akutne infekcije gornjih respiratornih puteva, preko akutnog bronhitisa do dijabetesa. U deset vodećih zaraznih bolesti u Federaciji vodeće mjesto zauzima gripa ili oboljenja slična gripi, premda ipak bh. stanovništvo najčešće oboljeva od nezaraznih bolesti.

Sistemski problemi nisu nepoznanica, kako u zdravstvu, tako i u drugim resorima. Od redova za čekanje i loše logističke podrške do depresije, linija je tanka. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.