Novi programi i sadržaji Omladinskog Film Festivala

Vijesti 07. apr 201718:17 > 18:28
N1

Omladinski Film Festival (OFF) Sarajevo ima tradiciju dugu 9 godina. Prvobitni i primarni razlog njegovog osnivanja bio je aktiviranje i promovisanje mladih i njihovih vrijednosti.

Posljednje tri godine Omladinski Film Festival Sarajevo je glavni projekat Udruženja Mladih Umjetnika Bosne i Hercegovini, koje je jedini nosilac ovog projekta. O pripremama za Festival 2017. te Školu film u emisiji Dan uživo govorio je Kenan Musić, direktor Omladinskog filmskog festivala.

U 2017. ulazite sa dosta noviteta. Šta nas očekuje?

OFF ove godine dolazi s novim programima, lokacija i obrazovnim formatima. Bazirat ćemo se na obrazovni program. Veliki broj filmskih sekcija i programskih sadržaja koje do sada nismo imali očekuju nas ove godine. Iako festival traje 5 dana organizacija je veoma kompleksna jer se radi o međunarodnom festivalu. Nama je veći izazov jer radimo s mladim ljudima i jer mladi ljudi rade na organizaciji festivala“, rekao je Musić.

Šta je off škola filma, kome je namijenjena?

To je nastavak obrazovnog programa koji je počeo prošle godine. Počinje 5. juna do 30. jula, neovisno od Omladinskog Film Festivala. Polaznici će imati blizu 30 predavanja, zatim distance learning razvoja scenarija i na kraju slijedi snimanje filma. Radi se o dokumenatnom filmu, a radit će ga 10 polaznika“, izjavio je Kenan Musić.

Bh. filmski radnici, režiseri, glumci i producenti dali su podršku OFF-u i uzet će učešće na festivalu.

Prvi ciklus prijava je završen, a otvorili smo i drugi. Dob je bila između 18-22 godine, a veliki broj prijava je od učesnika koji su bili mlađi. Sada je starosna dob za prijavu učesnika 17-25 godina“, kazao je direktor OFF-a.

Kazali ste da vam je želja da okupite mlade ljude iz “najortodoksnijih” sredina u BiH – šta to znači? Odakle dolazi navjeći broj mladih na festival?

Želimo izbjeći centralizaciju, odnosno isticanje samo urbanih sredina. Ove godine ćemo obrađivati temu zajedničkog identiteta mladih i šta je to što povezuje mlade iz urbanih, neurbanih i najortodoksnijih sredina u BiH. Želimo pokazati da je jedina razlika među mladima njihova adresa stanovanja i ništa drugo“, rekao je Musić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.