Kovačević: Kina treba da bude zanimljiva svakome pa i BiH

Vijesti 16. dec 201421:46 > 21:48
N1

Gost dnevnika N1 bio je nekadašnji ambasador Bosne i Hercegovine u Kini Amel Kovačević.

“Kineska međunarodna politika je vrlo globalno orijentirana i oni uspostavljaju međusobne veze sa svim zemljama svijeta i ono što trenutno posmatramo u Beogradu jeste komunikacija između Kine i jednog do sada dosta zapostavljenog regiona iz kineske perspektive –  to je ta centralna istočna Evropa. BiH u tom regionu koji je poprilično bio zapostavljen iz njihove perspektive je opet zemlja koja je najmanje da tako kažem ojačala svoje veze s kineskom državom iz razloga što smo mi bili zaokupljeni nekim svojim internim problemom i zato što nismo imali dovoljno potencije da artikuliramo naše interese u samoj Kini koja je ogromno tržište i vrlo interesantna i perspektivna zemlja”, odgovor je Amela Kovačević na pitanje kako kineska država gleda na svijet i konkretno na Balkan.

“Percepcija bh. društva prema Kini je upravo onakva kakva ne bi trebala da bude. Mi ne razumijemo šta se dešava u tako jednoj velikoj zemlji. Ta zemlja je u zadnjih 30 godina doživjela veliki ekonomski procvat. U historiji niko nikada nije napravio takav pomak, takvu transformaciju kao što je to uradila kineska vlast. Oni su preko 500 miliona siromašnih ljudi doveli u poziciju da budu članovi jednog potrošačkog društva. Veliki napredak, dinamizam u svakom obliku. U svakom slučaju treba da bude interesantna svakom u svijetu pa i u BiH”, rekao je Kovačević o percepciji bh. društva prema Kini.

N1

Na pitanje kako mu se čini lista koju je predstavio Vjekoslav Bevanda, Kovačević je rekao: “Mi često miješamo termine finansiranje i investiranje, to su dva različita pojma. Ovo sve što se spominje sada su ustvari finansiranje projekata od kineskih institucija u 16 zemalja centralne istočne Evrope. To znači u suštini da svaka od tih zemalja kandiduje dati projekat, obezbjeđuje određene finansijske garancije za takav projekat, i onda kineska finansijska institucija odobri finansiranje za taj projekat, kineske korporacije su glavni izvođači za taj projekat”.

Na pitanje da li se, kad govorimo o Kini, radi o ekonomiji visokih dodatnih vrijednosti, nekadašnji ambasador BiH u kini je kazao: “Naravno, oni dolaze u projekte koji su infrastrukturno vrlo zahtjevni, tehnološki također vrlo zahtjevni, i oni donose toj tehnologiji dodatne vrijednosti. Ono što bi nama bilo vrlo interesantno jeste da mi poredamo svoje prioritete i da kažemo šta nama u ovom trenutku treba, jer mi ustvari trošimo svoje pare. Mi ćemo dati garancije za te projekte. Dakle, ako je to infrastruktura, koja je infrastruktura – da li je baš najneophodnije da se gradi autoput iz Banje Luke do Splita, da li je to najznačanije? Treba procijeniti šta je najneophodnije, jesu li to željeznice, autoputevi, Koridor 5C, termoelektrane itd. Vrlo ozbiljno tome treba pristupiti i poredati te projekte po isplativosti. Ono što će nam u najkraćem vremenskom roku donijeti beneficije to je ono što trebamo da finansiramo”.

Pogledajte snimak gostovanja Amela Kovačevića na N1 televiziji.