Donesena odluka o Planu restrukturiranja zdravstva u KS

N1

Skupština Kantona Sarajevo je, nakon višesatne polemike, danas donijela Odluku o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS-u.

Osnovni cilj jeste povećanje kvalitete zdravstvenih usluga i ukidanje stalnih listi čekanja kako bi pacijenti tačno znali gdje i kada mogu dobiti određenu zdravstvenu uslugu.

Premijer KS-a Elmedin Konaković je kazao da je to okvirna faza restrukturiranja zdravstvenog sistema, te da su to suštinske reforme koje će građanima olakšati pristup zdravstvenim ustanovama.

Planom je, pored ostalog, predviđeno da u domovima zdravlja bude objedinjena i smještena kompletna porodična medicina, a da specijalističko konsultativna zaštita organizaciono pripadne Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.

Također bi privatnim zdravstvenim ustanovama bila ponuđena mogućnost da se pod jednakim uvjetima finansiraju iz javnih sredstava i svoje usluge ponude zdravstveno osiguranim pacijentima, uz uvjet da ispunjavaju zakonom predviđene uvjete, među kojima je i stalno uposleni kadar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.