McCain govorio o mogućnosti sankcionisanja bh. političara

Vijesti 11. apr 201717:37 > 18:01
N1

Predsjedavajući Odbora za Oružane snage američkog Senata, republikanski senator John McCain boravi u Sarajevu gdje se susreo sa bh. zvaničnicima. Na pres-konferenciji, odgovarao je i na novinarska pitanja.

Novinarka N1 upitala je senatora McCaina o tome da li se mogu očekivati sankcije i drugim političarima zbog kršenja Dejtoskog sporazuma kao što je to bio slučaj sa Miloradom Dodikom. 

“Što se tiče Dejtonskog mirovnog sporazuma, on je vrlo jasan. Ako postoji kršenje od strane pojedinaca ili organizacija onda očekujemo da se nešto poduzme. Ja ne mogu reći da li će neko biti sankcionisan ili ne jer radi se o procesu koji je vrlo složen i vrlo dug, a koji prethodi takvom djelovanju ili poduzimanju određene aktivnosti. Ne mogu predvidjeti da li i protiv koga će biti podignute sankcije, ali zaista vjerujem da će Dejtonski mirovni sporazum i dalje ostati na snazi i da će se provoditi”, bio je odgovog McCaina.

Podsjetimo, u januaru je na zvaničnoj internet stranici američkog Ministarstva finansija potvrđeno da su predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku uvedene sankcije.

Dodikovo ime izlistano je na zvaničnoj internet stranici Ureda za kontrolu imovine stranaca (Office of Foreign Assets Control – OFAC) u dijelu gdje su navedene osobe kojima su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije.

OFAC izdaje listu osoba i organizacija koje predstavljaju prijetnju i kojima se zabranjuje ulaz i poslovanje na američkoj teritoriji.

Sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje imovine u SAD-u, ali i zamrzavanje imovine u svim zemljama koje se pridruže sankcijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.